
De RB Podcast
Luister naar De RB Podcast, hét toegangsbewijs tot de wereld van Het Register Belastingadviseurs, de grootste beroepsvereniging van fiscalisten die werken voor het MKB. Boordevol kennis, inzicht, gedeelde ervaring en actuele ontwikkelingen. Met elke twee weken een nieuwe aflevering waarin boeiende gasten, vaktechnische specials en live events elkaar afwisselen. Lichtvoetig en inhoudelijk tegelijk. Een luisternoodzaak voor elke fiscalist.
De RB Podcast
Karin Klaassen: aangifte Amerikaans staatsburger of green card houder is geen sinecure
Als Amerikaans staatsburger of als green card houder heb je de verplichting om in de Verenigde Staten aangifte te doen van alle inkomsten. En da’s best bijzonder. Want waar het wereldwijd gebruikelijk is dat er alleen belastingaangifte wordt gedaan in het land waar iemand woont en werkt, ligt dat voor Amerikanen anders. Want woon je buiten de VS, dan moet er toch in Amerika aangifte worden gedaan. Dat hoeft overigens nog niet te betekent dat je moet betalen, want de VS hebben met veel landen een belastingverdrag gesloten waarin is vastgelegd welk land over welke inkomstenbelasting mag heffen. Maar ingewikkeld is het vaak wel. Véél ingewikkelder dan een aangifte van in Nederland. Alle reden dus om hier eens nader naar te kijken. Met consultant Karin Klaassen van Karin Klaassen US Tax Consult. In gesprek met Sylvester Schenk, de directeur fiscale zaken van het RB en de vaste host van de RB Podcast.
Nee, ik doe geen advies, dus ik doe alleen de aangifte praktijk. Het adviseren is echt op een hoger niveau, waarbij je ook echt Nederlands fiscaal recht gestudeerd moet hebben En ook Amerikaans CPA's het moet zijn, om op hoger niveau Of lawyer, om dat op hoger niveau te doen. Dus ik kijk altijd naar een bestaande situatie, kan ook wel vertellen, wat consequenties van beslissingen zijn, maar ik ga niet adviseren.
Speaker 2:Maar het is een vak apart. Dat mogen we, denk ik, toch wel zeggen.
Speaker 1:Absoluut. ja, Het is niet weggelegd voor een normale Nederlandse fiscalist.
Speaker 2:Nou ja, je doet het er niet even bij. Nee, dat zou onverantwoord zijn, denk ik.
Speaker 1:Ja, je kan dus dat zie ik ook.
Speaker 3:Je gaat snel de fout in TV Gelderland 2021 en actuele ontwikkelingen, met elke week een nieuwe aflevering Als fiscaal eikpunt in een permanent veranderende wereld. Fijn, dat je luistert. Als Amerikaanse staatsburger of als green card houder heb je de verplichting, om in de Verenigde Staten aangifte te doen van alle inkomsten. En dat is best bijzonder, want waar het wereldwijd gebruikelijk is, dat er alleen belastinghefte wordt gedaan in het land, waar iemand woont en werkt, ligt dat voor Amerikanen anders, want woon je buiten de Verenigde Staten, dan moet er toch in Amerika aangifte worden gedaan. Dat hoeft overigens nog niet te betekenen, dat je moet betalen, want de VS hebben met veel landen een belastingverdrag gesloten, waarinin is vastgelegd, welk land over welke inkomstenbelasting mag heffen. Maar ingewikkeld is het vaak, wel Veel ingewikkelder dan een aangifte in Nederland.
Speaker 3:Van alle reden dus, om hier eens nader naar te kijken, met consultant Karin Klaassen van Karin Klaassen, us Tax Consult, in gesprek met Sylvester Schenk, de directeur fiscale zaken van het RB En de vaste host van de RB podcast. Karel, wat leuk, dat je er bent. Super Fijn, om er te zijn. Us Tax Consult Ja, toch.
Speaker 2:Ja, dat is geweldig. Ik zou bijna zeggen, vers overgekomen uit New York. Maar zoals jij het knout, dat is misschien, misschien een beetje overtuigend, ik moet je toegeven.
Speaker 3:Ik heb lang in mijn jeugd, lang tussen Amerikanen gezeten, in Nederland overigens. Ik woonde vlakbij in Soesterberg, een camp in Amsterdam, en ik was tweetalig, toen ik twaalf was. Dus ik heb daar dat, dat heb ik nooit meer kwijtgeraakt. Dus ik spreek Amerikaans-Engels.
Speaker 2:Geef verder niet. Nogmaals welkom. E Eerste vraag misschien Jij hebt altijd op een redelijk hoog niveau gehockeyd. Hoe komt de mens van het hockeyveld in het Amerikaanse belastingrecht terecht?
Speaker 1:Dat is een lastige, hele lange vraag. Dat hockey heb ik altijd met veel plezier gedaan, maar helaas alleen als amateur. In mijn tijd had je nog geen professionals. Ik ben op een gegeven moment opgeleid tot gymlerares. Dat was een beroep, dat tot werkloosheid leidde. Nou, dan ga je andere dingen doen, je ontwikkelt je, en ik ben in de Amerikaanse belastingen gerold, doordat ik bij een Amerikaanse belastingadvieskantoor ging werken. En toen dacht ik van hé, dat kan ik ook. En toen heb ik opleidingen gevolgd En ben ik in de Amerikaanse belastingen gerold.
Speaker 2:Oké en dat doe je eigenlijk exclusief Geen reguliere adviespraktijk er nog naast.
Speaker 1:Nee, ik doe geen advies, dus ik doe alleen de aangifte praktijk. Het adviseren is echt op een hoger niveau, waarbij je ook echt Nederlands fiscaal recht gestudeerd moet hebben en ook Amerikaans CPA's het moet zijn, om op hoger niveau of lawyer, om dat op hoger niveau te doen. Dus ik kijk altijd naar een bestaande situatie. Ik kan ook wel vertellen, wat consequenties van beslissingen zijn, maar ik ga niet adviseren.
Speaker 2:Maar het is een vak apart. Dat mogen we, denk ik, toch wel zeggen.
Speaker 1:Absoluut. ja, Het is niet weggelegd voor een normale Nederlandse fiscalist.
Speaker 2:Nou ja, je doet het er niet even bij. Dat zou onverantwoord zijn, denk ik.
Speaker 1:Ja, je kan, dat zie ik ook. Je gaat snel de fout in De grote kantoren uiteraard. Die kunnen het wel, die hebben ook Amerikanen, die hebben dat allemaal apart, kopen dat in in andere landen met gespecialiseerde aangifte praktijken. Maar de gewone Nederlandse fiscalist loopt toch snel fout. Ja vast, ja vast.
Speaker 2:Nou denk ik, dat de meeste van onze luisteraars wel weten, dat het bijzondere aan het Amerikaanse belastingssysteem is het belang, dat men hecht aan de nationaliteit. In Nederland is dat een bijkomend iets. We hebben natuurlijk artikel 4, awr, feiten en omstandigheden, en een van die feitjes iets van een hele belangrijke, dat is het Nederlanderschap. Maar ik begrijp, dat er maar één of twee landen ter wereld zijn, die nog dat nationaliteitsbeginsel centraal stellen. Ik dacht de Verenigde Staten en Eritrea of daar in die kanten.
Speaker 1:Dat klopt. Eritrea doet dat ook. Die zijn wat minder streng op het handhaven daarvan.
Speaker 2:Maar Amerika vindt het wel heel fijn, als je elk jaar aangifte doet. Toen wij een voorbespreking hadden, vertelde je me, dat het niet alleen betreft de nationaliteit, maar ook het hebben van een groene kaart.
Speaker 1:Ja, de green card is een middel, waarmee je in Amerika mag werken.
Speaker 2:Mag ik het vergelijken met de permanente verblijfsvergunning, zoals wij die in Nederland kennen?
Speaker 1:Ja nou, je hebt tegenwoordig Zelfsvergunning, zoals wij die in Nederland kennen. Ja nou, je hebt tegenwoordig Voorheen, vroeger, lang geleden, had je een green card, en dan was dat altijd voor de eeuwigheid. Tegenwoordig worden die vaak ook voor bepaalde perioden afgegeven, voor vijf jaar bijvoorbeeld, en dan mag jij gewoon in Amerika wonen en werken, zonder dat je daar een visum voor hoeft aan te vragen. Op het moment, dat je een green card hebt ontvangen en je bent Amerika ingereisd, dus je moet ook nog activeren, door het land in te reizen dan verkrijg je de Amerikaanse belastingstatus, en dat geeft aan, dat je eigenlijk dezelfde verplichting hebt als een Amerikaan. Dus je moet al je inkomen, je wereldwijde inkomen opgeven in Amerika.
Speaker 2:En als je van die status af wil, dan moet je dat ook actief doen. Dus zo'n green card leidt eigenlijk tot de Amerikaanse fiscale nationaliteit.
Speaker 1:Ja, je bent een fiscale staatsburger. Helaas mag je dat niet Een fiscale staatsburger.
Speaker 3:Dat kennen we in Nederland niet Een fiscale staatsburger.
Speaker 1:Nee, dat betekent, als jij je green card wil opzeggen, dat je verplichtingen hebt. Dus niet het verlopen van de green card Is de beëindiging van de verplichting. Maar je moet daar twee verschillende formulieren voor invullen, waarbij je ook aangeeft, wat je vermogen is, wat je vermogen opgebouwd in Amerika is geweest, en dan gaan ze kijken, of je bepaalde grenzen overgaat, en dan zal je een exit tax moeten betalen. Zit je onder die grenzen Of ben je heel lang weg uit Amerika, dan vervallen die voorwaarden.
Speaker 2:Ja, maar je hebt dus het staatsburgerschap, je hebt de green card, even een zijuitstapje. Ik denk dan, als er een green card is, is dat dan ook een blue card, een red card en een brown?
Speaker 1:Nou, voor zover ik weet, ik ben geen immigratiespecialist, maar voor zover ik weet, is er maar één soort kaart, en ze noemen het een green card, omdat je daadwerkelijk fysiek een groen kaartje krijgt. Maar het heeft een andere naam. Die heb ik niet nu paraat.
Speaker 2:Maar in de volksmond bekend als een green card Dan terug. Want wat je hier nog een keer voorbij ziet komen, dat zijn de accidental Americans.
Speaker 1:Ja, dat klopt. Accidental Americans zijn vaak mensen, die in Amerika geboren zijn, bijvoorbeeld omdat hun ouders uitgezonden waren voor werk.
Speaker 2:Papa werkte bij Philips, je ging mee als kind.
Speaker 1:Ja, en dan was je dus in Amerika geboren, nu nog steeds. Ik heb net weer met iemand gesproken, wie zijn kleinkind acht jaar geleden in Amerika geboren was. Die woont ook alweer zeven jaar in Nederland. dat meisje is Amerikaans. Dus, als jij op of boven Amerikaans grondgebied geboren bent, op of boven.
Speaker 3:Dus in het vliegtuig geldt dat ook zo.
Speaker 1:Ja dan ben je Amerikaan.
Speaker 3:Oké.
Speaker 1:Niet iedereen wordt dan aangemeld. Je hebt van Nou, weet je wat? we waren al boven Mexico. Maar in de basis ben je dan Amerikaan, en dan heb je precies dezelfde verplichting als een Amerikaan, die in Amerika is opgegroeid.
Speaker 3:Even een zijspang. In politiek gaat het natuurlijk heel veel over de influx van immigranten vanuit het zuiden. Maar op het moment, dat je een beetje centje hebt, dan dat je een beetje centje hebt, dan zorg je, dat je in een vliegtuig zit boven Amerika. Op het moment, dat de geboorte plaatsvindt, zou ik maar zeggen, dan heb je automatisch het Amerikaans-Spaanse burgerschap. Is dat zo?
Speaker 1:Ja, het is dus ook zo, dat, toen de boycott tegen de Russen wat sterker begon te worden, heel veel oligargen hun zwangere vrouwen naar Amerika hebben gestuurd.
Speaker 3:Kijk, het is maar wat.
Speaker 2:Ik vind het een raar systeem, zullen we het dadelijk nog over hebben. Maar ik neem niet aan, dat het ter discussie staat.
Speaker 1:Nee, op geen enkele manier, omdat heel veel mensen dit heel fijn vinden. Dat betekent namelijk, dat, als je een illegale immigrant in Amerika bent, dan zijn jouw kinderen wel Amerikanen, als ze daar geboren zijn. Dus er zitten, en Amerika heeft immigranten ook gewoon nodig. Ze kunnen wel roepen, dat ze iedereen weg willen sturen, maar als ze dat zouden doen, dan ligt behoorlijk wat economische delen plat. Dus daar zitten. Voor Amerika heeft het ook voordelen, en heel veel mensen willen het Ja, dat snap ik.
Speaker 1:Er is nog wel een tweede groep accidental Americans, en dat zijn de kinderen, die geboren zijn in Nederland, wiens ouders Of één ouder Of beide ouders Amerikaan zijn, en daar zijn per tijdsperk Dus de regels wisselen. Op bepaalde momenten worden die regels steeds anders, maar als allebei, je ouders zijn opgegroeid in Amerika, daar ook naar college zijn geweest, dan ben jij ook Amerikaan.
Speaker 3:Maar is het dan sprake van een dubbele nationaliteit?
Speaker 1:Ja, het lastige is, dat Nederland op een gegeven moment heeft gezegd, dat dat weer niet mag. Er zijn ook mensen weer dan, die een van de twee nationaliteiten hebben opgezegd, maar daar doen ze tegenwoordig minder moeilijk over.
Speaker 2:Maar dat is in migratiewetgeving Toegegeven. ja, dat is waar. Dus, de ene groep wordt daar geboren, en de andere groep, die heeft Amerikaanse ouders, wordt in het buitenland geboren en heeft dan toch prijs. Daar kun je afstand voelen van die nationaliteit.
Speaker 1:Ja, dat heet een renunciation to renounce your citizenship. Daarvoor moet je voldaan hebben aan al je belastingverplichtingen voor de afgelopen vijf jaar. Dus je kan pas opzeggen, als je al vijf jaar aan je verplichting hebt gedaan, en dan mag je naar het consulaat, dan mag je 2350 dollar betalen, en dan heb je een afspraak.
Speaker 2:Dat zit toch nog wel geld. Ik bedoel, dan kun je bier verkopen. Ja, dat kan.
Speaker 1:En dan wordt er gestempeld, en dan wordt dan nog naar Amerika gestuurd, en dan is de dag, dat je hebt opgezegd, dan de dag van je renunciation, en dan moet je nog over het lopende jaar aangifte doen tot de dag, dat je hebt opgezegd.
Speaker 2:Dat doet me een beetje denken aan de situatie van het Nederlandse F-biljet. Alsof, je overlijdt.
Speaker 1:Ja, het is echt dat deel van het jaar moet dan nog. Dus, je moet dan in totaal zes jaar hebben gedaan.
Speaker 2:Nou heb ik wel eens begrepen, dat een van de nadeiden daarvan is, van die herroeping van dat staatsburgerschap, dat je de Verenigde Staten niet althans veel moeilijker nog inkomt.
Speaker 1:Ja, dat klopt. Je komt echt een stuk moeilijker in, dus, je moet ook weer een visum aanvragen, en zeker, als je in Amerika geboren bent, dan is de vraag bij de binnenkomst Zo van Hey, you're American, what are you doing here? You have to be in the other line, en dan moet je dus je papiertje laten zien. No, i renounce my citizenship.
Speaker 3:Are you crazy, dat? Maar wat ik ook zo interessant vind, is dat je kunt dus in theorie Belastingplichtig zijn in de Verenigde Staten, terwijl je er nog nooit geweest bent. Ja, als je hier geboren bent, en je bent nog nooit in de Verenigde Staten geweest, maar je hebt een Amerikaanse ouder, dan kun je dus belastingplichtig zijn in de Verenigde Staten. Ja, dat klopt. Is het raar, dat ik dat bijzonder vind? Ja, daar moet je lang over nadenken.
Speaker 2:Het is zo.
Speaker 3:In de viskerniteit zijn er wel meer rare dingen. Dat is ook heel erg.
Speaker 2:Goed, nou, ik denk genoeg over dat staatsburgerschap, want er zijn meer dingen, die de moeite van het bespreken waard zijn. Is het complexer dan het Nederlandse systeem? Lijkt het erop, is het totaal anders.
Speaker 1:Nou, het heeft een andere uitgangspunt, met name bij vermogen, omdat bij vermogen in Nederland hebben we, gaan we misschien wel toe naar een vermogensrendementheffing.
Speaker 3:Ja, dat is een andere podcast, Hebben we er al vrij veel over gemaakt trouwens. maar dat is eigenlijk.
Speaker 1:En die blijven wel komen. In Amerika is er alleen maar vermogensrendementheffing, dus geen forfaitaire rendement of fictief of eventueel. Je betaalt in Amerika belasting op het moment, dat je inkomen hebt, dus ook loon, arbeid, maar ook op je passieve vermogen, als daar interest op binnenkomt, rente, dividend, en bij verkooptransacties, als je winst maakt, dan betaal je in Amerika belasting.
Speaker 2:Dus vermogen is een winstbelasting, maar geen aanwasbelasting.
Speaker 1:Nee, er wordt geen tussentijds stand van zaken opgenomen. Dus als jouw grootouders ooit voor jou of zelf ooit aandelen IBM hebben gekocht En ze besluiten, om voordat ze overlijden, dat te gaan verkopen, omdat ze jou nog wat willen nalaten, is dat heel erg dom, want dan moeten ze heel veel betalen.
Speaker 3:Dan moet je afrekenen?
Speaker 1:Ja, dan moeten ze afrekenen. Verkrijg jij die aandelen als kleinkind, dan heb je een step-up, dus dan wordt de waarde van de aandelen of de dag van overlijden wordt jouw basis, dat is heel gunstig. Dus er is geen eindafrekening op het moment, dat je de ogen dicht doet. Niet op de winst, wel op het totaalvermogen. In Amerika heb je een estate tax, dus als je overlijdt, dan moet de belasting uit het vermogen van de overledene betaald worden, en op het moment, dat die meer dan 11,5 miljoen is, moet je daar belasting over gaan betalen.
Speaker 2:Veel, veel ruimere vrijstelling dan hier in Nederland.
Speaker 1:Ja, hele ruime vrijstelling. De meeste mensen komen daar niet vanaf. Er zit een ander punt achter, en dat is als jij tijdens je leven heel veel schenkt, dan moet je je schenkbelasting betalen, dat moet je elke keer opgeven bij de IRS, dat accumuleert tot die 11,5 miljoen, zeg, maar als zijn de tax die dat moet zijn, en ja, dan hoef je nog nooit schenkbelasting betalen, totdat je weer dezelfde grens overgaat. Ik volg dit even niet Als je dus bij leven 11,5 miljoen schenkt.
Speaker 2:Ja aan de politieke partij.
Speaker 1:Ja dan na de politieke partij sowieso vrijgesteld van schenkbelasting. Dus dat is ook weer gunstig voor meneer Musk. Stel, je geeft je kinderen die dan ook heel veel geld boven de jaarlijkse vrijstelling, dan moet je daar schenkbelasting over betalen, Officieel. Maar dat hoef je niet fysiek te doen. Dus je gaat geen geld overmaken naar de IRS, Je maakt melding van die schenking, En dat wordt dan verrekend. Die belasting over die schenking wordt verrekend met eventuele erfbelasting.
Speaker 2:Dus die komen uit hetzelfde potje, dus de schenkbelasting als een soort van voorheffing, de erfbelasting.
Speaker 1:Ja, maar je betaalt hem dus niet. Dus hij wordt bijgehouden. Ze hebben een boekje, een huishoudboekje van 1 miljoen geschonken, weer een miljoen geschonken.
Speaker 3:Verklaart dat, waarom er zoveel Ook rijke, maar waarom er zoveel geschonken wordt.
Speaker 1:Of niet? Ja, en er zijn ook best wel. Schenken heeft ook een aftrek in de aangifte, dus donations en contributions. Dus dat is ook heel gunstig, waardoor je gewoon minder belasting betaalt.
Speaker 2:Ja, bijzonder. Je zei net al, je kunt belastingplichtig zijn in de Verenigde Staten. Dat hoeft ook niet te betekenen, dat er daadwerkelijk ook belasting betaald moet worden. Een van de redenen daarvoor kan, denk ik, zijn het tussen Nederland en de Verenigde Staten bestaande belastingverdrag, dat eens in de zoveel tijd gewaarschuwd wordt, wat dan weer zorgt voor een heleboel opwinding.
Speaker 1:Nou, ik kan me niet herinneren Ik doe dit nog niet heel lang maar ik kan me niet herinneren dat de manier, die voor het laatst is, veranderd. Dat is best wel lang geleden.
Speaker 2:Ja, lang is een relatief begrip.
Speaker 1:Maar goed, maar inderdaad, het is gewoon een verdrag, waarin met name looninkomsten daar heb je twee manieren voor, om in Amerika te zorgen, dat je daar geen belasting over betaalt Eén, iedereen dus dat is ongeacht, waar je woont, of er nou wel of niet een verdrag is heeft recht op een Foreign Earned Income Exclusion. Dus dat is earned income, arbeid, en die exclusion loopt tegenwoordig naar boven de 120.000 dollar. Dus dat is inkomen, bruto inkomen, daar wil je geen belasting over betalen.
Speaker 2:Moet wel aangegeven worden, maar is vrijgesteld.
Speaker 1:Ja, Dus dat is al, als je alleen inkomen hebt, dan is dat al best wel een drempel. Nou, werk je in Nederland, dan betaal je, als je meer dan 120.000 euro verdient, of dollar 49,5% belasting, eén vast tarief. Nee, in Nederland, Nederland tot 49,5%, en in Amerika begin je ook op 0%, en dat loopt op tot maximaal 37% op earned income. Dus dat is lager. En de box 1 belasting, die mag je verrekenen met de Amerikaanse general limitation income.
Speaker 2:Dan praten we hier over een federal tax, neem ik aan. Maar er zijn ook staten met hun eigen belastingssysteem, staat, dat er los van, of hoe werkt dat?
Speaker 1:Nou, als jij niet in Amerika woont, dan hoef je in principe in Amerika geen belastingen betalen, tenzij jij inkomen uit een bepaalde staat, zoals bijvoorbeeld California die wil nog wel eens heel graag heffen En New York. Dat zijn de twee staten, waar je altijd een beetje voorzichtig moet zijn. Dus, als je daar inkomen uit krijgt, uit dividend of een rental property, dan is het heel groot, als je verhuurde woningen hebt, dat je daar toch moet betalen. En in andere staten, als je daar niks hebt, dan hoef je niks te betalen.
Speaker 2:Sowieso, Zo ook voor Californië en New York. Maar je hebt het ook over dividendbelasting Of over dividenden, die je krijgt. Maakt het daarbij uit, of Apple gevestigd is in Maine of in Connecticut of in Oregon?
Speaker 1:Ja, het is niet voor niks, dat ook de Tesla fabriek gaat verhuizen, omdat de belastingheffing in California gewoon ergens hoger is En je meer voorwaarden aan moet voldoen. Texas heeft bijvoorbeeld geen state tax, dus dat is altijd veel prettiger, en Florida ook niet.
Speaker 3:Dat is een reden voor een bedrijf want, dat is toch niet de kleinste onderneming om dan gewoon te verkassen.
Speaker 1:Ja, en het is ook op dit moment. Als je kijkt naar de interne migratie in Amerika, zie je, dat er veel mensen verhuizen naar staten met lage of geen belastingen. Florida is altijd populair geweest, vooral bij pensionado's, omdat het mooi weer is En je hoeft geen belasting te betalen.
Speaker 2:Het klinkt alsof de democratische staten een hogere belastingdruk hebben dan de rode staten.
Speaker 1:Zo klinkt het absoluut.
Speaker 3:Maar is dat ook zo Dat?
Speaker 1:is ook zo. Ja, komt er wel op neer.
Speaker 2:Ik ben benieuwd. We zeiden het al tijdens de vorige opname Maandag wordt Trump op het schild gehezen. Gaan we daar nog wat voor merken in fiscaal opzicht, afgezien van de importheffingen?
Speaker 1:Nou ja, zoals het nu uitziet, wil Trump de vermogensheffing verlagen, dus de passive income tax, zodat de vermogenden meer winst maken. Ik had eentje opgezocht Ja, hij wil die verplichting, om aangifte te doen. Heeft hij geroepen aan het begin van zijn campagne, dat hij daar wat mee ging doen. Maar er wordt nu gezegd, dat dat waarschijnlijk niet gaat gebeuren, dat hij daar geen acties op gaat ondernemen, dus dat dat meer een loze belofte was. Misschien wel, omdat de Amerikanen in het buitenland wel mogen stemmen En toch vaak democratisch stemmen. Dus misschien, dat hij zo geprobeerd heeft, om daar wat stemmen mee te winnen, maar dat weet ik niet. Dat is een verdenking.
Speaker 3:Nou geldt dat voor politici, dat die vaker dingen roepen, die ze na de verkiezingen niet helemaal waar maken, zou ik maar zeggen.
Speaker 1:Het kan ook vaak niet. De werkelijkheid is altijd lastig.
Speaker 2:Belastingdienst zal het ook niet leuk vinden. Die willen toch graag zoveel mogelijk informatie, om daarna nog maar eens te zien, wat ze ermee gaan doen.
Speaker 1:Ja, het is wel lastig, want ze krijgen natuurlijk best wel veel aangifte uit het buitenland binnen, waar wel op geacteerd moet worden, maar waar ze niks aan verdienen.
Speaker 2:Ja, dus, voor de IRS zou het misschien wel handiger zijn, om het niet te hoeven ontvangen. Je hebt het nou over de IRS. Hoe zijn de contacten daarmee? Kun je daar op dezelfde manier mee overleggen als met de Nederlandse Belastingdienst, of is dat toch wat strakker?
Speaker 1:Het is een vrij ouderwetse organisatie, waarbij ze zeker, voordat Biden was aangetreden, understaffed en underfunded waren, dus echt ook veel geld misliepen daardoor. Langzaam, maar zeker komt daar verbetering in. Je kan bellen met de IRS, dat wordt aangeruimd. Ik zorg er meestal voor, dat ik een machtigingsformulier heb van een cliënt, en dan bel ik, en dan mag ik dat machtigingsformulier faxen, e-fax, en dan wordt dat gecontroleerd, en er worden nog een paar vragen gesteld, en dan mag je het onderwerp, dat op de machtiging staat, mag je dan bespreken met de IRS, waarbij het afhankelijk is, van wie je aan de lijn krijgt, of ze dat ook daadwerkelijk goed te gaan uitzoeken. Het is een moeizaam proces, gewoon schrijven heeft geen zin. Soms heb je een adres, mensen, een brief ontvangen, dan kun je wel weer contact maken. Mailen doen ze niet aan. Op één persoon na, waar ik contact mee heb gehad, dan mocht ik op een gegeven moment e-mails mee sturen. Die gingen over de relief procedure, een hele aparte procedure is, en daar mocht ik dan eindelijk mee in overleg, maar dat was een jong persoon, die.
Speaker 1:Nee, die had een aparte toestemming gekregen. Ze mogen het gewoon niet.
Speaker 3:Maar waarom niet? Vanwege de veiligheid, of zo?
Speaker 1:Ja, ze hebben het gewoon niet daarop ingericht. Ik weet het niet. Misschien moet alles, want die faxen komen op allerlei separate nummers binnen, dus iedereen heeft zijn eigen faxnummer. Alle medewerkers, de meeste medewerkers voor het buitenland, zitten in Texas Dat kan je horen, dat is ons Brunssum, zal ik maar. Ja, dat is Austin Texas.
Speaker 3:Austin ja, ik vind het zo bijzonder, dat we hebben een hoogontwikkeld land. Nou dacht ik, in Duitsland hebben we ook nog heel veel fax, wordt fax nog veel gebruikt. Maar dit is voor mij ook nieuw In de Verenigde Staten de Amerikaanse Belastingdienst, dat die nog vrijwel uitsluitend van een fax zou werken.
Speaker 1:Ja, maar het komt dus gewoon elektronisch bij elektronisch. Het is niet echt heel anders dan een e-mail sturen met een pdf erbij. Maar ja, je moet wel dat nummer hebben, bijzonder.
Speaker 2:Koos, bij de voorbereiding heb jij gevonden, een instituut, een fenomeen, wat, denk ik, voor de praktijk niet onbelangrijk is De Streamlined Foreign Offshore Procedure, een soort inkeerregeling.
Speaker 1:Dat is een inkeerregeling. Er zijn twee inkeerregelingen. Er, dat is een inkeerregeling. Er zijn twee inkeerregelingen. Er is een tweede opgetuigd. De eerste is de streamline for an offshore procedure. Dat is voor Amerikanen in het buitenland, die nooit wat gedaan hebben, dus voor die accidental Americans, die dachten van oh help, wat nu? Omdat te volgen moet je drie jaar aangifte doen Plus een verklaring, dat je niet wist, dat je aangifte moest doen, en je moet dan zes jaar de F-bar invullen. Dat is een speciaal onderdeel van de aangifte. Als je dat doet, dan ben je ingekeerd. Daar krijg je geen bericht van, dan accepteer je en zeg je oké, dankjewel, en dan Met drie jaar terugwerkende krachten En dan vanaf dat moment moet je ieder jaar aangifte gaan doen.
Speaker 2:En wat is die FBAR? Is dat een uitgebreidere overzicht van inkomen en vermogen?
Speaker 1:Nee, een FBAR is een Foreign Bank and Financial Account. De financial halen we er maar uit Report, waarbij je opgeeft, wat jij op niet-Amerikaanse bankrekeningen hebt staan En andere financiële rekeningen, dus een pensioenspaarregeling, een aandelenportefeuille, de VVE-rekening. Daar staat geld op, dat is van jou. Dus dat moet je opgeven in dat FBAR-report. Op het moment, dat jouw bezittingen gedurende een jaar begin, eind of ergens tussenin, dus met rekening houden van de vakantie, gelden, die binnenkomen, en als dat boven de 10.000 dollar komt, dan moet je die FBAR invullen, dan moet je al je bankrekeningen opgeven, al je rekeningen, al je cashvermogen en beleggingen. Nou, dat doe je en dat stuur je naar het FinCEN.
Speaker 1:Het Financial, nee, het Foreign. Ik moet hem opzoeken, ik vergeet hem altijd. De Financial Crime Enforcement Network Ik denk altijd, dat het een center is, maar het is een network, en bij FinCEN komt dan dat F-bar binnen, en nou, die zeggen dan dankjewel, die kijken daarnaar, en dan is het meestal goed, als ze denken, van hé, we gaan deze persoon controleren, en je blijkt in Zwitserland nog een rekening te hebben met 12 miljoen, ja, dan heb je, en die staat niet op je F-bar, dan heb je echt een probleem.
Speaker 1:Dan kunnen ze gewoon de helft als boete afpakken. De hel.
Speaker 2:Oké, daar schrikken wij niet van. Ik bedoel, in Nederland kun je tot 100% gaan, wat zeg je? Dat is wel waar. Maar dan komt die oranje overal al dichtbij.
Speaker 1:Ja, het kost je gewoon heel veel geld. Dus, een FBAR leidt niet tot een belastingheffing, is verder alleen maar een meldplicht. En ja, het is heel makkelijk, om hem te maken, te doen. En als je dat niet doet, het is heel dom. Sowieso, het niet doen, terwijl je meer dan 10.000 dollar op je rekening hebt gehad, leidt al tot een boete van 10.000 dollar.
Speaker 3:Maar ik heb ook het idee, dat het heel dom is, om te denken, dat je dat even zelf doet. Die aangifte in de Verenigde Staten.
Speaker 1:De belastingaangifte is echt heel lastig, omdat niet alleen rekening moet houden met bijvoorbeeld zo'n for an earned income exclusion, maar ook van wat is nou exact de tax credit, en waar mag je die voor gebruiken? In welke categorie valt dat? En Amerikanen behandelen een aantal zaken anders, bijvoorbeeld self-employment, de bekende ZZP'er. Daar willen ze een self-employment tax op inhouden. Die moet je in Amerika apart betalen, een deel van je sociale verzekeringspremies. Nou, als je dat in de aangifte verkeerd aangeeft, moet je echt even weten, wat je moet doen, anders dan ga je belasting betalen.
Speaker 3:Maar hoe doet de gemiddelde Amerikaan, die gewoon in de Verenigde Staten woont, dat dan?
Speaker 1:Kijk, die hebben dat, het is hetzelfde. Die hebben ook de formulieren, die je krijgt als Amerikaan. Dan krijg je je jaaropgave, de W-2. Dat formulier, wat je moet invullen in de aangifte, heeft vakjes, vakje 1, 2, 3, 10. Nou, dat staat heel klein geschreven bij wat dat is. Dat is je federal tax, social security premiums, je medicare premiums, nou, premiums, je medicare premiums. Nou, die vakjes staan precies hetzelfde op dat formulier, op die W-2, als op het formulier, dat je moet invullen. Oké, nou, dan kom je al naar de Gent. Nou, ja, dus, dat is heel makkelijk. Oké.
Speaker 1:En die self-employment tax die hoef jij als Nederlander in Nederland of Amerikaan in Nederland, hoef jij geen self-employment tax in Amerika te betalen. Dus, wij zorgen, ik zorg in de aangifte ervoor, dat je self-employed in a foreign country, waar je al belasting betaalt, dat je dat in Amerika niet hoeft te doen. Er staat een verklaring bij. Als Amerikaan hoef je die verklaring niet in te vullen, want je woont in Amerika, dus je moet hem wel betalen. Dus, dat gaat automatisch goed. Eigenlijk een beetje zoals voor een gewone Amerikaan Vult hem gewoon in aan de hand van de formulieren, die hij heeft, en dan kom je eigenlijk net als in Nederland met een vooringevulde aangifte. Als je niks bijzonders hebt, kom je gewoon helemaal weg.
Speaker 3:Het wordt pas echt ingewikkeld op het moment, dat je in het buitenland woont. Dan wordt het ingewikkeld.
Speaker 1:Of als je als Amerikaan natuurlijk heel veel bedrijven en constructies hebt, heel veel. Of als je als Amerikaan natuurlijk heel veel bedrijven en constructies hebt, heel veel S&C Corps en dat soort dingen Want dan ja, dat komt allemaal bij elkaar.
Speaker 2:Ik vind het fascinerend, ja, maar ik zie vooral ook de bedreiging. Eerlijk gezegd, ik zie de mogelijkheden en de kansen, zeker als je je toelegt op deze praktijk. Ik denk, dat het voorzietende behoeften, maar ik zie ook wel de bedreigingen, want als je buiten de lijntjes kleurt, heb je al snel een probleem.
Speaker 1:Nou, de IRS is. Iedereen is dat heel bang voor de IRS. Maar als je een fout maakt, bijvoorbeeld Als je dividend inkomen hebt, dan ontvang jij van de bank Als Amerikaan En je hebt een Amerikaanse bank Dan ontvang je een formulier, dat heet een 1099 div for dividend. Op dat formulier staat dan, wat er ingehouden is aan belastingen en op welke categorie je dividendje ontvangen hebt et cetera. Nou stel dat, je hebt zes verschillende beleggingsportefuus. Je hebt vijf van die 1099's ontvangen en eentje niet. Je denkt van, ik heb ze allemaal binnen prima. Nou, dan komt dat bij mij binnen. Ik maak die aangifte, dus eentje kwijt. Dan krijg je gewoon bericht van hey, volgens mij had je daar ook nog 1000 dollar dividend ontvangen, en dat maar ben je vergeten op te geven. Dus betaal bij. Dus het is niet zo, dat de IRS meteen aan de deur staat om bij jou, je geld te halen.
Speaker 1:Je krijgt altijd keurig netjes een brief, en dan krijg je nog een brief, en dan krijg je een waarschuwing, en dan mag je contact opnemen, en dan zorg je, dat je belastingadviseur met ze gaat praten, en die zegt dan mea culpa.
Speaker 3:Heb jij een idee, hoeveel belastingplichtige Amerikanen er in Nederland wonen?
Speaker 1:Het was laatst ergens een schatting van 40.000. Maar het zou er ook best wel meer kunnen zijn. Want je hoort eigenlijk, ik was afgelopen zondag bij een lunch, en daar hoor ik inderdaad weer van Oh, maar zijn kleindochter dit Ja, en de buurman dat. En er zijn er best wel veel, ja, die Amerikanen kennen. Het zijn gewoon veel mensen, en ik vermoed, dat het na een maandag misschien wel meer worden.
Speaker 3:Het zou maar zo kunnen. Zijn er veel mensen zoals jij, fiscalisten of mensen, die zich helemaal toeleggen op de fiscale bijstand aan Amerikaanse staatsbureaus?
Speaker 1:Er zijn een paar bureaus en een paar individuen. Ik denk, dat het in Nederland, echt in Nederland. Ik weet ook van een bureau in Rotterdam, maar die zijn volgens mij in Zwitserland gevestigd, maar die gebruiken nog Rotterdam, zadduis. In Amsterdam zijn er twee, drie bureaus, en er zijn nog wat individuen hier en daar, er zijn er niet heel veel.
Speaker 3:Ik vind het een belangwekkend onderwerp Het is leuk.
Speaker 2:Het is interessant. We praten over de Verenigde Staten. Canada gaat er misschien binnenkort bij komen.
Speaker 3:Ja, groenland ook, trouwens Nog meer werk.
Speaker 2:Canada is een heel apart verhaal. Neem ik aan, Doe je er niet even bij.
Speaker 1:Nee, canada heeft totaal andere aangifte. Nee, dat is een andere wetgeving. Die hebben niet die verplichting, om aangifte te doen, als ze in het buitenland wonen. Dus dat is ook niet interessant, om dat hier op te zetten.
Speaker 2:Als ik het zo beluister, dan is er vaak een verband tussen de aangifte inkomstenbelasting en de schenk en erfbelasting.
Speaker 1:Dat zijn aparte aangiften.
Speaker 2:Ook in Amerika. Dat zijn aparte aangiften Ook in Amerika. Je hebt in die Amerikaanse aangifte inkomstenbelasting blijkbaar een vermogenswinstbelasting. Weer ligt ook een eindafrekening op het moment, dat je doodgaat.
Speaker 1:Nee, niet in de aangifte. Je moet wel een slotaangifte doen, als je doodgaat.
Speaker 2:Hoe zit het dan met meerwaardes op onroerend goed?
Speaker 1:Dat gaat over op de cost basis. Dus de waarde bij datum van overlijden gaat naar de erfgenaam En die waarde, dus het verschil in waarde, die vermeerdering, die aanwas, daar wordt dus niet over afgerekend.
Speaker 2:Oké, dus doodgaan met meerwaarde betekent het einde van die potentieel belaste meerwaarde.
Speaker 1:Ja, omdat het potentieel is. Het is niet gerealiseerd, en in Amerika wordt alleen realized gain, dus voor de overledenen is het niet realized.
Speaker 2:En voor de erfgenaam, die krijgt de step-up in cost basis.
Speaker 1:Mochten wij in Nederland zover komen, dan ben ik ervan overtuigd, dat we voor dat muizengat wel een poes gaan zetten.
Speaker 3:Dat zal niet snel gebeuren in Nederland. Nee, ik vind dat wel weer een mooie.
Speaker 2:Dit heb ik nog niet De uitdruk is van Evert Aardema Zalige gedachten, is hoogleraar, ik dacht in Rotterdam, en die sprak A graag militaire termen, en B had hij het vaak over poes, die bij muizen zaten.
Speaker 3:Opnieuw waarvan act Karin.
Speaker 2:waarom doen Nederlandse banken altijd zo moeilijk over het zijn van Amerikaan?
Speaker 1:Dat heeft met de VATCA-wetgeving te maken, de Foreign Account Tax Compliance Act, en die geeft aan, dat iedereen met Amerikaanse nationaliteit bij een bank moet gemeld worden, en dat gaat via ministeries, maar dat komt dus ergens aan in Amerika. Dat betekent dus, dat de mensen, die Amerika, de banken moeten, dat gaan melden. Nou, dat vinden banken niet leuk. Met name voor kleine particulieren is dat natuurlijk gewoon heel vervelend. Dus, die willen dat liever niet. En Amerikanen, die gaan beleggen, ja, die hebben andere informatie nodig, want die moeten weten, wat iets waard was op de dag, dat ze het kochten en waarde verkoopt. Dus, ze moeten hun. Dus daar moet.
Speaker 1:Amerikaanse banken komen daar keurig netjes met een 1099. Nederlandse banken doen dat niet. Die gaan straks ongerealiseerd resultaat of alle waardestijging per 1 januari melden. Dus dat heeft een Amerikaan helemaal niks aan. Dus, als een Amerikaan Nederlandse aandelen heeft, dan ga ik met de bank bellen, en dan zeg ik ik wil een Excel-sheet van alle transacties hebben Met begin en eindwaardes. Nou, dat is leuk, als het één klant is, en hij heeft veel vermogen, dan doen ze dat wel. Maar als ze dat voor iedere Jan Doedel met een belegging moeten doen, dan wordt de bank erg ongelukkig, en de sancties zullen streng zijn.
Speaker 1:Ja, want als we de banken niet melden, dan kunnen die sancties oplopen tot 100.000 dollar per cliënt. Dus daarom zijn de banken met name internetbanken, die zeggen ben je Amerikaan, dan kom je gewoon niet verder.
Speaker 2:Niet. Ik had altijd de indruk, dat ze het niet zo erg vonden, als je ouders had vermoord. Maar Amerikaan zijn, dat was een echt probleem.
Speaker 1:Dus, er zijn inderdaad alternatieven in Europa, waar je naartoe kan gaan en die dan ook prima product leveren. Maar ja, als je echt en wat je vooral niet moet zijn als Amerikaan is, iemand, die zelf heel actief belegt, die, waar wij spreken, dagelijks aan en verkopen doet, die heeft gewoon echt, dat is bij een Nederlandse bank niet te doen.
Speaker 2:Het grappige is, dat daarvoor gewaarschuwd werd in de aanloop naar onze nieuwe inkomstenbelasting in box 3. Dat er misschien wat veel gevraagd zou gaan worden van het doelvermogen van de pastingplichtigen.
Speaker 1:Ja, dat is ook voor. Ik heb dat echt voor Zelfs, als je je beleggingsportefeuille hebt uitbesteed aan de bank, dan willen ze nog per kwartaal in alle aandelen, die je hebt, nog een beetje verkopen en dan weer aankopen Zo van oh ja, zie toch, hoe actief wij zijn als bank, voor jou Niet iets gewoon veilig laten staan. Banken willen daar graag aan verdienen, en dat moet dus allemaal gemeld worden. En als je in fondsen belegt, dan wordt het nog complexer, want daar wordt wel gekeken Naar niet gerealiseerd. Resultaat Buitenlandse fondsen, niet Amerikaanse fondsen. Dus ga maar naar een ABN AMRO Chemisch fonds of zo, dan moet je dat wel ieder jaar bijhouden En elke aankoop en verkoop apart melden.
Speaker 2:Maar als je in Berkshire Hathaway zit, dan is er weer niets aan de hand.
Speaker 1:Als je in Amerikaanse dingen zit, niet, want daar weten ze namelijk, wat erachter zit, denken ze. En bij die Nederlandse of Europese fondsen twijfelen ze, of jij niet geld aan het wegsluis bent. Alles is ingegeven door de angst, dat ze inkomen verliezen.
Speaker 3:Dat is dan wel weer herkenbaar.
Speaker 2:Ja, zeker. Het is een bijzondere wereld, die, denk ik, totaal verschilt van de Nederlandse.
Speaker 1:Uiteindelijk gaat het om belastingheffen, uiteraard.
Speaker 3:Ik wil jou ontzettend danken, kaan, dat je dit wilde vertellen. Het is wel een beetje bijzonder. Je zou het een niche kunnen noemen. Dat is het natuurlijk ook Net niet te min. Vaak roepen we dan altijd van en wat zou de RP-lid daarmee moeten? Nou, dat weten we ook. Gewoon niks, we moeten jou bellen.
Speaker 2:Dat laatste, dat kunnen we hier niet zeggen. We maken geen reclame, maar ik zou, denk ik, wel dringend willen adviseren, om er met je poten van af te blijven, als je er geen verstand van hebt. Dat geldt dus in algemeenheid, maar hier in het bijzonder.
Speaker 1:Ja, absoluut Zorg, dat je iemand hebt, een professional, die er naar kijkt. Desnoods iemand in Amerika zou natuurlijk heel groot, heel veel mensen. Maar er zijn heel weinig mensen, die iets weten van wat er in het buitenland gebeurt.
Speaker 2:Ze zijn zich meer op zichzelf gericht dan op het buitenland.
Speaker 1:Als Californië de vijfde economie van de wereld is, is dat ook niet onterrecht?
Speaker 3:Bovendien met alle respect Ik bedoel er niks vervelends mee Als ik met Amerikanen. Die denken nog steeds, dat Nederland gewoon een onderdeel van Duitsland is. Maar maak je geen zorgen, het schijnt de hoofdstad van Kopenhagen te zijn. Dat heb ik ook vaak gehoord.
Speaker 1:Holland was de hoofdstad van Kopenhagen, maar we zijn natuurlijk relatief klein.
Speaker 3:We zijn met 18 miljoen Postzegeltje Dat is ook zo, dat ben ik met je eens Geweldig veel dank En dus al ongetwijfeld In dit hele Amerikaanse fiscale En met Donald Trump aan de komst, we gaan elkaar nog wel een keer spreken denk ik Lijkt me heel leuk.
Speaker 3:Dank je wel. Dit was hem weer voor vandaag. Namens Karin Klaassen en Sylvester Schenk. Bedankt voor het luisteren. En heb je een aanleiding van deze podcastvragen, als dan niet, om contact te nemen met het register Belastingadviseurs? Ze helpen je graag verder, en voor nu, mijn naam is Koos Woltjes En tot een volgende RB-podcast. Je luisterde naar de RB-podcast, een initiatief van het register Belastingadviseurs, de grootste beroepsvereniging van fiscalisten, die werken voor het MKB, met elke twee weken een nieuwe aflevering boordevol kennis. TV Gelderland 2021.