De RB Podcast
Luister naar De RB Podcast, hét toegangsbewijs tot de wereld van Het Register Belastingadviseurs, de grootste beroepsvereniging van fiscalisten die werken voor het MKB. Boordevol kennis, inzicht, gedeelde ervaring en actuele ontwikkelingen. Met elke twee weken een nieuwe aflevering waarin boeiende gasten, vaktechnische specials en live events elkaar afwisselen. Lichtvoetig en inhoudelijk tegelijk. Een luisternoodzaak voor elke fiscalist.
De RB Podcast
Inka de Jong en Linda Schuurmans: systeem PE-punten gaat per 1 januari 2025 veranderen
Als RB-belastingadviseur ben je dè trusted advisor voor het MKB en maak je deel uit van een beroepsvereniging van 6000 belastingadviseurs. Met kwalitatieve dienstverlening als verbindende factor. Want MKB-ondernemers moeten altijd kunnen rekenen op ondersteuning op het allerhoogste niveau. Maar die kwaliteit komt niet vanzelf en is iets dat je voortdurend moet borgen. Door middel van permanente educatie en voortdurende verdieping bijvoorbeeld. Elk jaar opnieuw. Vandaar het systeem van PE-punten, waarbij elke fiscale professional jaarlijks een minimum aan punten moet verdienen. Dit systeem gaat echter per 1 januari aanstaande veranderen. En dus is er alle reden om hier een RB Podcast aan te wijden. Hoe gaat het nieuwe Reglement PE punten eruitzien? Waarom zijn er zaken veranderd. We horen het van Inka de Jong, bestuurslid van het RB, en Linda Schuurmans, specialist kwaliteit en vaktechniek bij Schipper Accountants. In gesprek met Sylvester Schenk, directeur fiscale zaken bij het RB en de vaste host van de RB Podcast.
Want we zijn dus weer van een tweejarig naar een eenjarig reglement gegaan. Dat betekent, dat je minder flexibel bent, in wanneer je je punten gaat halen, maar we hebben wel een middelingsregeling. Dus je moet tenminste 25 punten in een jaar halen, en als je er 25 hebt en niet meer, dan kun je die 15, die je mist, kun je in het jaar erop inhalen. De tegengestelde telt natuurlijk ook Als je veel meer punten hebt behaald, kun je maximaal 15 punten meenemen naar het jaar erop. Dus dan kun je het dan wat rustiger aandoen. Dus per saldo is er wel sprake van een 1-jarig reglement, maar met die middelingsregeling kun je er nog steeds 15 onder of 15 boven zitten. Dus je kunt wel een beetje schuiven.
Speaker 2:Welkom bij de RB-podcast, een initiatief van het Register Belastingadviseurs, de grootste beroepsvereniging van fiscalisten, die werken voor het MKB. Oordevol kennis, inzicht, gedeelde ervaring en actuele ontwikkelingen, met elke week een nieuwe aflevering Als fiscaal eikpunt in een permanent veranderende wereld. Fijn, dat je luistert. Als RB Belastingadviseur ben je dé trusted advisor voor het MKB En maak je deel uit van een beroepsvereniging van 6000 belastingadviseurs en belastingconsulenten. No-transcript. Vandaar het systeem van PE-punten, waarbij elke fiscale professional jaarlijks een minimum aan punten moet verdienen. Dit systeem gaat echter per 1 januari aanstaande veranderen, en dus is er alle reden, om hier een RB-podcast aan te wijden. Hoe gaat dat nieuwe reglement PE-punten eruit zien? Waarom zijn er zaken veranderd? We horen het van Inka de Jong, bestuurlid van het RB, en Linda Schuurmans, specialist kwaliteit en vaktechniek bij Schipper Accountants, in gesprek met Sylvester Schenk, directeur fiscale zaken bij het RB en de vaste host van de RB-podcast, linda Inkavester. Geweldig, dat jullie er zijn in de RB-podcast, wat leuk.
Speaker 1:Leuk, om er te zijn.
Speaker 2:Ja, super.
Speaker 3:Ja, dames, welkom, Inderdaad leuk, dat jullie er zijn. We gaan het met elkaar hebben over permanente educatie en wat daaromheen zit. Zou ik jullie misschien eerst even mogen vragen, om iets meer over jezelf te vertellen? Inka, jou kennen we natuurlijk. Bestuurslid van deze vereniging. Hoe lang alweer.
Speaker 1:Twee jaar.
Speaker 3:Twee jaar nou.
Speaker 1:Nog net niet op de kop af, maar het duurt niet zo lang meer.
Speaker 3:Oké, je bent portefeuillehouder, Fiscaal Kenniscentrum en kwaliteit Zeker En in die hoedanigheid ook eindverantwoordelijke voor ons PE-beleid.
Speaker 1:Ja, onder meer ja, en tijdens de laatste algemene ledenvergaderingen Heb ik al een mooie presentatie mogen geven Over ons nieuw PE-reglement, dus wellicht, dat de leden mij daarvan kennen.
Speaker 3:Ik kan het me zo maar voorstellen, linda, jij was lid van onze commissie. Pe Commissie heette het. Ik noem het een werkgroep.
Speaker 4:Eerlijk gezegd, het was niet echt een commissie, we zijn een werkgroep. Daar werd uitvraag voor gedaan, om je daarvoor aan te geven, en toen dacht ik, omdat ik me eigenlijk heel de week bezighoud met kwaliteit, vaktechniek, opleiding heb ik me daarvoor aangemeld, in overleg met mijn werkgevers schipperaccountants En eigenlijk is het gewoon precies geweest, wat ik ervan verwacht had. Het was heel leuk, om bij de werkgroep te zitten, en we hebben dan een aantal keer dinsdagavond een uurtje overleg gehad met de groep. Daar zaten hele leuke mensen in Allemaal met eigen blik op de praktijk, op hun praktijk, over hoe ze omgaan met PE, en daar heb ik ook zelf ook wel heel nieuwe inzichten van gekregen.
Speaker 3:Oké, en vond jij, dat die werkgroep ik wilde weer commissie zeggen maar dat die werkgroep grotendeels op één lijn zat? Of zijn er onderwerpen geweest, waar jullie elkaar naar de keel zijn gevlogen? Nou naar de keel vliegen dat doen we natuurlijk niet, echt Dat ging ook niet, want het was digitaal.
Speaker 4:Maar je merkte wel, dat mensen, die bijvoorbeeld voor zichzelf werken of een heel klein kantoor hebben met maar twee of drie medewerkers, dat het voor die mensen bijvoorbeeld best wel stoort, dat wij punten kunnen krijgen voor een vak technisch overleg met minimaal zoveel RB-leden, en ook mensen, die het lastig vinden. Ja, ik moet dan cursussen doen, en de cursussen, die ik zou willen volgen, kosten me best wel wat geld, en die zouden daar wat graag wat laagdrempelige aanbod zien. Wat dat betreft. En je ziet dus ook, wij hebben zelf, ook zijn wij als organisatie ik mag binnen mijn organisatie bezig zijn met kwaliteit en vaktechniek, maar kleinere kantoren kunnen dat natuurlijk niet. Dus wij hebben veel meer mogelijkheden, om dingen te kaderen en te regelen voor onze mensen, om dingen te kaderen en te regelen voor onze mensen, en de kleinere kantoren hebben dat niet, en de eenpitters, die hebben dat natuurlijk al helemaal niet. Dus ik vond het ook juist wel heel erg fijn, om hun kant te horen En ook, hoe hun dan daar naartoe keken.
Speaker 3:Wat me altijd opvalt in dit dossier, is, dat het zo emotioneel beladen lijkt, en dat hoor ik nou eigenlijk ook weer bij jou. Mensen worden boos of voelen zich niet begrepen.
Speaker 4:Terwijl ze hopelijk wel overtuigd zijn van de noodzaak, om hun kennis bij te houden. Daarover zaten we als werkgroep ontzettend op één lijn. Ik denk ook, dat misschien de mensen zich vanuit dat aspect juist hebben aangemeld voor die werkgroep. Maar iedereen zal daar ook melden Het is heel belangrijk, dat wij kennis bijhouden, want laten we wel wezen, dat kwaliteit natuurlijk En het bijhouden van kennis Gewoon belangrijk is, om ervoor te zorgen, dat jij De trusted advisor eigenlijk bent voor je klant.
Speaker 3:Misschien gaan we het er straks ook nog even over hebben De nieuwe werkwijze van de Belastingdienst, die meer zegt te gaan steunen op het werk van de belastingadviseur in het algemeen en de RB-adviseur in het bijzonder, dan zul je wel kwaliteit moeten kunnen garanteren, ook vanuit onze vereniging, en het voldoen aan de P1-verplichting lijkt me daar een belangrijk onderdeel van. Ik denk, inka, dat de concrete aanleiding, om met elkaar over dit onderwerp aan tafel te gaan, is de verandering van het reglement En dan met name de overstap of de terugkeer van de tweejaarsperiode naar de eenjaarsperiode. Kun je daar wat over vertellen? Want dat is wel een wijziging.
Speaker 1:Zeker, dat is een wijziging. Een aantal jaren geleden zijn we van een eenjarig naar een tweejarig reglement gegaan. Het idee was dat.
Speaker 3:Kun je vertellen, wat je wilt, want toen zat je nog niet in het bestuur. Ja, dat is mooi makkelijk.
Speaker 1:Ik heb me ook niet verdiept in die achtergrond, ik laat me niet hinderen door dat soort kennis, want we beginnen gewoon weer met de frisse lei. Nee, maar flexibiliteit was de achtergrond, dat mensen zelf konden inregelen, wanneer je punten haalde En als je het een jaar niet uitkwam, dat je het jaar erop gewoon de volle bak haalde En andersom ook, dat je vooruit kunt lopen en dat je het dan het jaar erop makkelijker hebt. Maar daar bleek toch wel in de praktijk tegen liepen leden en het bureau ook tegen wat problemen aan, en met name vanuit de signalen uit de praktijk van leden hebben we toch dat PE-reglement nog weer eens een keertje goed tegen het licht gehouden.
Speaker 2:Kun je een voorbeeld geven van de dingen, waar mensen tegenaan liepen?
Speaker 1:Jazeker, sowieso. Aan het einde van de tweejaarsperiode zie je toch, dat mensen nou nog niet helemaal aan hun punten voldeden. En in plaats van dat je aan het einde van het jaar nog 20, 25 punten moet inhalen, moet je er opeens 60 inhalen En dan is zo'n laatste kwartaal best kort.
Speaker 3:En het is altijd genoeg te doen. Jij hebt twee dochters, die nog op de middelbare school zitten.
Speaker 1:Nou één op de lagere en één op de middelbare. Op de middelbare school heb je dan natuurlijk ook in de proefwerkwijk, dat ze dan op het laatste moment moeten stampen, dikke stress in het weekend Ja, en daar gaat het dan over een paar dagen, en over het algemeen zal de gemiddelde lid in het laatste kwartaal opeens denken nou, die twee jaar leek lang, maar het komt nu toch dichtbij.
Speaker 3:Twee jaar is nog 104 keer volgende week.
Speaker 1:Ja, en toch vliegt het voorbij. Dat is zo. Maar er waren nog meer praktische punten ook. Want dit is laten we eerlijk zijn je hebt zelf de verantwoordelijkheid, om je punten bij te houden, en dat zei Linda ook al In de basis We staan voor kwaliteit als RB En onze leden ook. Dus je wil ook bijblijven, en we zijn ook gemotiveerd, om bij te blijven. Maar ja, je wordt ingehaald door de tijd, en er zijn ook werkgevers, niet RB kantoren, maar NBA-kantoren, sra-kantoren. Ik weet vanuit mijn eigen werkgever naast bestuurslid ben ik ook gewoon in loondienst Die vragen aan het einde van ieder jaar Heb je voor mij een lijstje, dat je aan je PE-verplichting hebt voldaan? Want dat moeten ze vanuit een andere branchevereniging. Daar heb ik wel een lijstje nodig, en dan is het best prettig, als je ook gewoon gedurende dat jaar je punten bij elkaar hebt.
Speaker 2:Heb jij het idee, dat mensen in voldoende mate vooruit plannen, of is dat een beetje een retorische vraag?
Speaker 1:Ik denk, dat mensen heel veel vooruit plannen, maar dat het opeens alweer zover is. Er wordt veel gepland.
Speaker 3:Je hebt het net over de werkgever, die om een lijstje vraagt, en Je hebt het net over de werkgever, die om een lijstje vraagt. Ik kan me herinneren in het verleden, dat wij wel eens aan werkgevers van wat grotere aantallen fiscalisten dat lijstje hebben opgestuurd. Ik weet niet, of we dat nog steeds doen, dus dat dat rechtstreeks naar Schipper Accountants gaat, vanuit het RBI.
Speaker 3:Vanuit het RBI, of dat we dat met privacy wetgeving niet meer doen. Maar behalve de werkgever is het toch ook vaak de beroeps en sprakelijkheidsverzekeraar, die vraagt mag ik het lijstje zien, waar jij het over hebt, om te kijken, of deze medewerker toch enigszins bij is gebleven?
Speaker 1:Ja, dat zal vanuit de werkgever inderdaad ook een hele belangrijke reden zijn, om bij te blijven. Nou, weet ik niet, weet ik gewoon niet, of een aansprakelijkheidsverzekering niet zou uitkeren op het moment, dat je één jaar niet voldoet en het jaar erop wel.
Speaker 3:Maar waarom zou je het risico nemen?
Speaker 1:Nee precies.
Speaker 3:Goed, we gaan dus terug van twee naar één. Wat valt er nog meer over? te vertellen, welke in het oog springende veranderingen hebben we zoal, linda.
Speaker 4:We hebben best wel lang getwijfeld over het laten vervallen van de vrijstelling voor mensen, die opereren in een topfunctie Bij een organisatie. Vanaf een bepaalde omvang kunnen zij een vrijstelling van twintig punten krijgen.
Speaker 3:Voor de algemene punten.
Speaker 4:Voor de algemene punten Zeker, maar er zijn meer vrijstellingen, en er zijn ook veel vrijstellingen op verzoek. We hebben een aantal van die vrijstellingen eruit gehaald, omdat we het misseland hebben geadviseerd als werkgroep. Wij hebben uiteindelijk het reglement niet gemaakt. Wij zagen vooral veel vrijstellingen, waar vrij weinig mensen gebruik van maakten, dus de specialisten, maar ook de mensen in topfunctie, daar blijkt maar een handjevol mensen gebruik van te maken. Dus hadden we zoiets van ja, moeten we dat dan nog wel?
Speaker 2:Kun je een voorbeeld geven daarvan, eén zo'n vrijstelling?
Speaker 4:Nou, we hebben een vrijstelling voor een sabbatical, en we hadden een vrijstelling voor, als je in het buitenland gaat zitten, maar dat Maar misschien één of twee keer wordt dat gebruikt, terwijl je ook een vrijstelling op verzoek hebt. En wij hadden ook wel wat discussie over, bijvoorbeeld, als je vrijstelling hebt, omdat je langdurig ziek bent. Daar zijn mensen heel twijfelachtig over, kan ik daar nou wel gebruik van maken? Maar de ervaring leert gewoon, dat een belletje naar het bureau is gewoon voldoende. Dus wij hadden eigenlijk ook die keuze gemaakt van nou ga dat aantal vrijstellingen maar verminderen, maar wees ook vooral open over die vrijstelling op verzoek, want dat mensen maar niet denken, dat ze daar maar heel moeilijk aan voldoen. Dat is echt heel jammer, want als mensen bijvoorbeeld gewoon echt een tijdje niet hun werk kunnen doen, dan kunnen ze ook geen PE bijhouden.
Speaker 1:De vrijstellingen zijn dus geschrapt uit het reglement, maar ze gelden nog wel. Het is alleen maar, om het reglement beter leesbaar te maken En overtollige dingen weg te halen.
Speaker 3:Ik vind dat wel een hele belangrijke toezegging, eigenlijk Een vorm van beleid, zou je dat noemen, bij de Belastingdienst. Die zegt eigenlijk, de oude vrijstellingen, die er waren voor de functies zoals door Linda, voor de gevallen, zoals door Linda omschreven, die staan er eigenlijk nog steeds Alleen. Je moet even contact opnemen.
Speaker 1:Hij is algemeener getrokken. Je kunt een algemene individuele vrijstelling aanvragen voor persoonlijke omstandigheden, en wij kunnen het allemaal bedenken in een reglement, wat dat zou kunnen zijn. Maar je merkt, als je die sepetacle noemt, als je dat internationale noemt, dat mensen denken, dat dat het enige is. Maar we hebben ook steeds vaker te maken met mantelzorg En inderdaad langdurig ziek, en mensen zitten echt in een bepaalde situatie, dat ze denken, dat ze geen vrijstelling zouden kunnen aanvragen, omdat het niet expliciet in het reglement staat, terwijl op het moment, dat je hem zo ruim opneemt en je mensen uitnodigt, jongens, als er echt iets is vanwege persoonlijke omstandigheden, vraag, wat er mogelijk is.
Speaker 3:Ik merk, dat mensen daar inderdaad terughoudend mee zijn, soms tot het bittere einde toe. Mensen worden gehorreëerd, omdat ze niet voldoen aan de P1-verplichting want dat is toch de meest voorkomende grond, om mensen uit te vrijdigen Die zetten, geen contributie betalen Dat is natuurlijk nog veel erger En niet voldoen aan de P1-ver. En later spreek je die mensen, als ze terug willen komen, en dan krijg je het verhaal Ja, mijn echtgenoot was ongeneeslijk ziek, mantelzorg, ernstig zieke kinderen, noem maar op. Ja, had dan even gebeld En hadden we dat kunnen regelen, geen enkel probleem. Ja, kon dat dan. Ja. Dus, wat dat betreft, heeft deze podcast, denk ik, een hele belangrijke signaalf te maken van die mogelijkheid, om mits met goede redenen en die zijn er heel vaak wel om een vrijstelling, al dan niet tijdelijk, te krijgen.
Speaker 1:En laten we eerlijk zijn, op het moment, dat je al met dat soort persoonlijke omstandigheden zit, is het laatste, waar je je druk over wil maken, is die PE-verplichting. Dus, als je hem aan de voorkant dat belletje met ons doet, dan kun je het aan de voorkant al parkeren en uit je hoofd zetten, en dat is veel beter dan achteraf na een eventueel rooiement of na de eerste waarschuwingen.
Speaker 4:Ik begreep ook, dat mensen dan denken, dat ze enorm veel stukken moeten overleggen, heel veel openheid van zaken moeten geven.
Speaker 3:Doktersverklaring.
Speaker 4:Ja, maar daar wordt helemaal niet om gevraagd. Dus dat is ook niet zo, dat je dan echt heel je hebben en houden Zal ik maar zeggen, bloop moet leggen, om die vrijstelling te krijgen. Daar wordt echt wel goed naar je geluisterd En praktisch mee omgegaan?
Speaker 3:Inka, zou het mogelijk zijn, als mensen over vorig jaar een waarschuwing hebben gekregen, dit beluisteren en denken ja, maar verdorie.
Speaker 1:Dat was ook op mij van toepassing, dat ze contact opnemen met het bureau. Ik zou sowieso contact opnemen, en in hoeverre we iets wel of niet met die waarschuwing kunnen doen. Dat durf ik niet toe te zeggen Maar laten we eerlijk zijn voor de toekomst. Zolang er nog geen rooiement is, valt er altijd te praten.
Speaker 3:Met ons valt altijd te praten.
Speaker 2:Sowieso, het is ook een hele leuke vereniging, een hele leuke vereniging ook al.
Speaker 3:Dus dat over die vrijstelling, eén van de punten, waar ook vaak gedonder over is, en jij noemde dat eigenlijk ook al, linda, geloof ik, bij de voorbespreking. Even, je hebt de mogelijkheid bij deze club, om PE-punten te behalen met intern overleg. Dat moet, dacht ik, een agenda zijn. Dan moeten, dacht ik, vier mensen aanwezig zijn.
Speaker 1:Niet. Vier mensen aanwezig. Vier RB-leden aanwezig.
Speaker 2:Kleine nuance Niet zomaar mensen zijn, resten, nee, niet zomaar mensen.
Speaker 3:Nee, ik ga niet zeggen, wat ik denk, maar onder RB-mensen van Stavro dacht ik in dit verband ook NOB-leden. Wij zijn ruimdenkend, accountants doen we daar ook.
Speaker 1:Nou, ja, nob, weet ik niet eens, of die expliciet genoemd staat.
Speaker 3:Ik heb de vrijstelling een keer verleend, dus dat zal dan.
Speaker 1:Maar wat zeker ook het geval is, als je inderdaad in een vak technisch overleg zit, waar voldoende niveau is, want daar gaat het om. Het klinkt wel een beetje kakineus.
Speaker 1:Ja, dat is mijn achtergrond, sylvester, dat weet je. Beetje kakkie neus mag Nee, maar voldoende fiscaal niveau. Dus, als er accountants bij zitten, juristen bij zitten, een HBO plus niveau. Als er voldoende mensen aanwezig zijn tijdens een vaktechnisch overleg, zodat het inhoud heeft, dan kun je ook dat voorleggen bij het RB Of zo'n vaktechnische overleg voldoet. Natuurlijk zal het voor de gemiddelde zelfstandigen nog steeds lastig zijn, om zo'n vaktechnische overleg voor een PE-punt in aanmerking te laten komen. Dan zul je echt RB-broeders moeten opzoeken, om zelf een vaktechnische overleg te houden.
Speaker 3:Echt zo moeilijk, want je hebt toch de nodige samenwerkingsverbanden, al dan niet tussen eenpitters of kleinere kantoren, die op vrijdagmiddag of maandagochtend aanschuiven, de computer aanzetten en een vaktechnische teamsvergadering houden.
Speaker 4:Of moet het per se fysiek zijn? Nee, zeker niet. Bij ons is het ook bijvoorbeeld met alle fiscalisten. We hebben dan binnen de regio's wel fysieke overleggen Als wij met alle fiscalisten van kantoor. Dat gaat ook bijna alleen maar via teams.
Speaker 4:Ik vond het wel grappig, wat je zei, van ja, het is maandagochtend of vrijdagmiddag, als ik belu. We luisteren, wat de mensen in de werkgroep zeiden. Die waren daar natuurlijk ook al wel een beetje mee bezig geweest, om te kijken, kan ik meer eenpitters of kleine kantoren vinden, om gezamenlijk wat te regelen? Maar dat blijkt dan toch een horde te zijn, want de ene wil op dinsdagmiddag, de andere wil op donderdagochtend, de ene is op woensdagmiddag altijd vrij, en dan krijg je dus dat soort wensen, terwijl wij hebben gewoon als kantoor iemand, die zegt, we gaan het dan doen, en dan wordt dat gewoon gepland. Maar omdat je dus eigenlijk gelijkwaardig aan zo'n overleg begint, kan dat wel eens lastig zijn.
Speaker 4:Maar je hebt bijvoorbeeld ook fiscale journaals digitaal, die je zou kunnen bekijken, waar je ook punten voor krijgt. En ik begrijp van een collega nu een collega, die van een ander klein kantoor kwam, die keek bijvoorbeeld digitale fiscale journaals, om bij te blijven, en dan is dat niet een wederkerig, zal ik maar zeggen, want, je ontvangt dan alleen, maar je doet wel, wat Je houdt wel op die manier echt de actualiteit bij.
Speaker 3:Maar digitale samenwerking, dat kan dus En dat zou een heleboel problemen kunnen oplossen. Goed, accreditatie Gaan we daarmee stoppen of niet?
Speaker 1:We gaan er sowieso niet mee stoppen. Nee, dat snap ik ook wel.
Speaker 3:Dus vraag stellen is een beantwoorden.
Speaker 1:Maar er zijn ook veel misverstanden over accreditatie. Zeker, want er zijn heel veel cursussen, die zijn geaccrediteerd door het RB, en op het moment, dat er geaccrediteerd door het RB, en op het moment, dat er geaccrediteerd is en je volgt zo'n cursus, dan wordt het automatisch bijgeschreven in je PE-dossier Inderdaad.
Speaker 4:we hebben het geen portfolio nodig.
Speaker 1:Nee, dus die punten worden automatisch bijgeschreven in je PE-dossier. Op het moment, dat een cursus wel inhoud heeft, maar niet geaccrediteerd is, wil dat niet zeggen, dat zo'n cursus niet als PE kan worden meegenomen. Alleen moet je dan wel zelf in je PE-dossier zetten. Je zet, hoeveel uren het is, wat ongeveer de inhoud is, en bij een verdiepte controle zul je wel iets moeten overleggen Wat was de inhoud? Zijn er sheets? Was je erbij aanwezig? Maar ja, dat kan zo moeilijk niet zijn.
Speaker 3:Nee, maar als er een cursus is, waar Peter Esseris is opgetreden of een andere fiscale grootheid, dan is de kwaliteit daarmee in de regel, denk ik, wel een gegeven, als je de advertentie en het cursusprogramma een keer in en uit draait dan zal het allemaal niet zo heel.
Speaker 2:Maar dat brengt mij bij een vraag, Inka, En ook aan jou Linda. Dat laatste punt je moet hem zelf noteren, dat je dat hebt gedaan. Moet je dan op een of andere manier ook aantonen, dat je het hebt gedaan?
Speaker 1:Ja, als er een verdiepte controle wordt, uitgevoerd bij jou, dan moet je wel kunnen laten zien, dat je hem hebt gedaan, vaak krijg je dan een bewijs van deelname.
Speaker 4:Ja of een bevestiging. Bijvoorbeeld, als je via Forum Fiscale Dienstverleners kan je bijvoorbeeld ook sessies bijwonen, daar zitten ook niet vanzelfsprekend punten aan, maar daar wordt ook gewoon keurig bij aangegeven ben je PE-plichtig, beoordeel dan zelf hoeveel punten, en daar krijg je ook altijd een bevestiging van Dat, je hebt bijgewoond. Ik maak altijd zelf een screenshot Van de eerste en de laatste slide. Dan denk ik zo Het staat er niet voor vast, dat ik het gevolgd heb, maar ik denk ook niet, dat daar echt heel erg moeite voor gedaan hoeft te worden.
Speaker 2:Wij maken natuurlijk wel eens de grap, voorgedaan hoeft te worden. Wij maken natuurlijk wel eens de grap van, er zijn geen PE-punten aan het beluisteren van de EP-porta's. Dat gaat ook niet gebeuren, trouwens.
Speaker 3:Dat is vooralsnog.
Speaker 2:We zijn er wel over nadenken, maar dat is een ander verhaal.
Speaker 1:Dat is ook lastig, om aan te tonen, dat je geluisterd hebt, hoewel, als je in mijn podcastjournaal kijkt, als je naar een journaal kijkt, zie je gewoon Beluisterd. Toch, ik weet precies, waar ik ben.
Speaker 4:Kun je een screenshot van maken Van je Spotify.
Speaker 2:We zijn wel eens nog aan het kijken, of je daar op een of andere manier Een IP adres aan kunt hangen. Maar goed, we gaan het nu niet over hebben, want voor de loop maandag De mailbox is vol.
Speaker 3:We denken er heel voorzichtig, soms even, miss, denk er heel voorzichtig, soms even misschien een klein beetje over na, zullen we alle gebruikelijke voorbehouden Bijschrijven? want ik weet het af en toe een beetje genant. Want ik vind altijd, als je serieus met je vak bezig bent En dat doen wij hier met z'n allen Dan zou je met drie vingers in de neus aan die PE-verplichtingen moeten kunnen voldoen. Maar soms wordt wat scherp aan de wind gezeild, en dan krijgen wij vragen, wat gepanikeerde vragen misschien over de vraag Ik ben echt wel geweest, maar ik zie nog niks staan. Het is toch al zeker anderhalve dag geleden, dat die cursus is geweest, inga.
Speaker 1:Nou, ik moet zeggen, met fysieke cursussen is mijn ervaring, dat het wel altijd snel wordt bijgeschreven, want dat wordt automatisch aangeleverd door de betreffende organisator van de cursus.
Speaker 1:Door de kringen ook vaak Door de kringen, ja, en dan is het echt met een paar dagen bijgeschreven. Waar wel een nuance in zit, dat zijn de webinars, die je volgt vanaf het RB, vanaf de site, want die webinars, die kun je langere tijd zien, vaak een heel jaar Nakijken, nakijken. Dus wat we vanuit het bureau dan doen, is dat er één keer in de maand Idealiter, dan wordt er gekeken Wie hebben allemaal het brebbenaar gezien En dan worden je punten bijgeschreven. Dus, als jij net op het moment hebt gekeken, vlak, nadat de punten waren bijgeschreven, bij je voorgangers, dan moet je weer een maandje wachten, En dat kan misschien ook nog wel eens vijf of zes weken zijn. Dat durf ik niet te zeggen, maar het gebeurt wel.
Speaker 1:Uiteindelijk gebeurt het wel. ja, Want ze worden wel geregistreerd.
Speaker 3:Wat ook zo'n pijnpunt is, dat is het verschil tussen algemene punten en fiscale punten.
Speaker 4:Wie van de dames Ik kan daar wel wat over zeggen.
Speaker 3:Dat is natuurlijk. Blijft het staan in het nieuwe reglement.
Speaker 4:Ja, dat onderscheid blijft. Dus dat is heel duidelijk, en we hebben zelfs. Het enige, waar we overleg over hadden in de werkgroep, was, dat we eigenlijk liever meer fiscale punten zouden zien dan algemene.
Speaker 3:40 punten is een algemeenheid, waarvan 20 algemeen en 20 fiscaal.
Speaker 4:Ja, precies, en wij dachten zelf.
Speaker 1:Tenminste 20 fiscale.
Speaker 3:Mag altijd meer. Dus 0 algemene punten En 40 fiscale punten is akkoord.
Speaker 1:Zeker.
Speaker 4:En er zit Dan aan die algemene punten Hebben we het ook over gehad. Want iemand zei ja aan een cursus time management. Aan die algemene punten hebben we het ook over gehad. Iemand zei, een cursus time management En een cursus werkplanning En ontspanningsoefeningen. Daarvan werd gezegd, je zou het allemaal nodig kunnen hebben voor je werk. Natuurlijk, wij denken wel, dat de meeste mensen Het overgrote deel met hun fiscale punten halen En de algemene punten we zien toch vaak dat, dat wat meer accountancygerichten of juridische opleidingen, lezingen zijn. Van mij natuurlijk als verantwoordelijke voor de fiscale compliance ook bijvoorbeeld een stukje AVG, wwft.
Speaker 3:WWFT heb je vaak een hoop gedonder over Inka. Dat wordt toch vaak gezien als algemeen.
Speaker 1:Nou, het is algemeen.
Speaker 3:Maar er zijn vaak gezien als algemeen. Nou, het is algemeen.
Speaker 1:Ja, daar wordt anders over gedacht Ja, daar zijn de meningen over verdeeld, of het fiscale punten zijn of algemene punten, maar het is gerelateerd aan het vak. Maar we hebben met elkaar besloten, ook met de werkgroep. Het is weliswaar aan het vak gerelateerd, maar het is niet hardcore fiscaal.
Speaker 4:Dus algemeen Ja, we gebruiken dat voor klantacceptatie, opdrachtacceptatie, dat soort zaken. Dat is niet specifiek voor je fiscale advieswerkzaamheden.
Speaker 3:Daar zitten ook helemaal geen fiscale begrippen in die WWFT-wetgeving. Hoe zit het dan met het meenemen van punten, want dat was ook altijd een pijnpunt.
Speaker 1:Want we zijn dus weer van een tweejarig naar een eenjarig reglement gegaan. Dat betekent, dat je minder flexibel bent, in wanneer je je punten gaat halen, maar we hebben wel een middelingsregeling. Dus je moet tenminste 25 punten in een jaar halen, en als je er 25 hebt en niet meer, dan kun je die 15, die je mist, kun je in het jaar erop inhalen. De tegengestelde telt natuurlijk ook Als je veel meer punten hebt behaald, kun je maximaal 15 punten meenemen naar het jaar erop. Dus dan kun je het dan wat rustiger aandoen. Dus per saldo is er wel sprake van een eenjarig reglement, maar met die middelingsregeling kun je er nog steeds 15 onder of 15 boven zitten.
Speaker 3:Dus je kunt wel een beetje schijnen In de oude regeling verschoten. punten van kleur konden punten van kleur verschieten. Fiscaal werd algemeen.
Speaker 1:Ja, dat heb ik ook begrepen. Ik ken de discussie daarachter niet, maar nu gaan fiscale punten gewoon mee naar het volgende jaar.
Speaker 3:Oké, en zover is er dus sprake van een verruiming. Ik heb er weinig zicht op, dat het overgrote gedeelte van de punten, die behaald worden door de leden, toch fiscale punten zijn.
Speaker 1:Ik heb daar ook geen inzicht in. Maar als ik naar mezelf kijk en naar mijn collega's, dan heb ik ook het idee, dat het meest fiscaal is. Maar er zijn natuurlijk ook veel leden, die naast een RB-titel ook een andere titel hebben.
Speaker 3:Ja, dat is een heel mooi bruggetje. Eigenlijk is dat al de volgende vraag, die ik wilde gaan stellen. We hebben nogal wat lijden met een dubbele lidmaatschap, zowel van de NBA, de accountants als ook de financiële planners, en er zullen ongetwijfeld nog een paar advocaten en notarissen zijn.
Speaker 1:Andere beroepsgroepen denk ik niet zo heel snel. Wat kun je zeggen over die dubbele lidmaatschappen? Ja, daar is ook wel gesprekken over geweest, of daar een gedeeltelijke vrijstelling voor zou gelden? Ik kijk even naar Linda.
Speaker 4:Ja, daar hebben we het over gehad. Maar wij hadden zelf ook de indruk, dat de punten, die die mensen bijvoorbeeld via een advocaat of een financiële planning of een accountancykeurs krijgen, die kan je natuurlijk bij de RB weer opschrijven als algemene punten, en dus daar is eigenlijk geen extra vrijstelling voor nodig. Het enige, wat we dan eisen, is, dat er in ieder geval daarnaast nog twintig fiscale punten worden gehaald. Maar het feit, dat je de punten al geclaimd hebt als accountant, betekent zeker niet, dat je ze niet ook bij het RB kan claimen als zijnde algemeen Of misschien zelfs fiscale punten.
Speaker 2:Je triggert bij mij een gedachte, inka. Het is gewoon nieuwsgierigheid. We hebben een minimum aantal. Ik heb je al een paar keer horen zeggen ja, dat is een minimum, er mag meer Heb je inzicht in. Of mensen leden scherp aan de windzeilen En ook inderdaad het minimum halen, en dat is het dan ook. Of dat mensen zeggen Nee, kwaliteit is gewoon belangrijk. Dus ik ga er gewoon overheen, en ik zie wel, waar ik uitkom.
Speaker 1:We hebben daar natuurlijk niet echt inzicht in. Maar er zijn natuurlijk leden, die denken Nou, die 40, die sprokken ik bij elkaar. En ik heb het druk, ik ben druk met mijn praktijk, en ik moet heel eerlijk zeggen, dat op het moment, dat je precies op die 40 komt, dan is er misschien hier en daar wat bij elkaar gesprokkeld. Maar ik denk ook zeker, dat er veel punten wel behaald worden, maar niet geschreven worden.
Speaker 4:Misschien, dat mensen heel kritisch zijn op de kwaliteit en het niveau van de cursussen, die ze volgen En dus juist de wat zwaardere cursussen meepakken En dan zeggen nou, ik pak liever een aantal zwaardere mee, en ik hou verder goed mijn literatuur bij, dan dat ik heel veel punten haal met cursussen, waarvan ik eigenlijk denk nou, ik heb hier niet heel veel nieuws gehoord.
Speaker 2:Maar dat betekent dus feitelijk, dat de hang naar kwaliteits en kwaliteitsonderhoud in feite groter is, dan de PE-punten doen vermoeden.
Speaker 1:Ik vermoed van wel. Ja, En ik hoorde Linda net ook al naar het Forum voor Fiscaal Dienstverleners verwijzen. Dat is een site met medewerking van de Belastingdienst En ook de intermediairdagen en zo van de Belastingdienst. Veel van onze leden gaan daar ook naartoe.
Speaker 3:Het is allemaal kennisvergaring, wat jij vroeger koos, het bijhouden van punten, nadat je de grens hebt gepasseerd. Ik zie daar twee lijnen eigenlijk Sommige mensen, die blijven consequent schrijven, en die zeggen dan heel trots aan het eind van het jaar, ik had er meer dan 200. Die dan maar zeer beperkt gecompenseerd kunnen worden, wat overigens terecht is, denk ik. En anderen, die zeggen zodra ik over de 40 of misschien over de 65 ben heen gegaan, dan geloof ik het verder.
Speaker 2:Ik denk, dat het belangrijk is voor de positionering van het vak En positionering van het RB en het RB-lid, dat we vast kunnen stellen, dat het geen lippendienst is. Kwaliteit en kwaliteitsonderhoud, het is iets, wat ook daadwerkelijk wordt waargemaakt.
Speaker 1:Zeker, en het is ook belangrijk, zeker naar de buitenwereld wil je juist ook, dat RB kwaliteit uitstraalt. Dus je zult toch gewoon je kennis op pijl moeten houden.
Speaker 3:Die buitenwereld, daar wil ik toch nog wel wat aan toevoegen. De buitenwereld, daar wil ik toch nog wat aan toevoegen, inka. De buitenwereld, daar verstaan we, denk ik, in dit verband ook de Belastingdienst onder, en de Belastingdienst heeft de kennis gegeven. In het strategisch bacon overleg Komt daar binnenkort ook over spreken. Op onze RB-dag in oktober Helaas uitverkocht, maar anders zou ik zeggen, komt vooral gratis bier. De Belastingdienst wil, moet door het personeelstekort, wat daar ook ontstaat, meer gaan, vertrouwen op de kwaliteit van het werk, dat door de RB-adviseur wordt aangeleverd. En als je die kwaliteit als vereniging wilt garanderen, dan zou een bloot lidmaatschap niet voldoende zijn, maar ook het bijhouden van de fiscale kennis doormiddel van die PE-verplichting. Dus ik kan me voorstellen, dat wij de komende tijd, als wij inderdaad een soort van gecertificeerde adviseur gaan worden, dat wij zorgvuldig gaan kijken naar de PE-verplichting.
Speaker 1:Zeker onder andere. Het maakt onderdeel uit van een grotere deel van ons kwaliteitsstelsel, maar PE is een hele belangrijke.
Speaker 3:Nou, kwaliteit is niet alles, misschien, maar wel heel veel, en PE maakt daar wezenlijk onderdeel van uit. Er is niet alles, misschien, maar wel heel veel, En PE maakt daar wezenlijk onderdeel van uit. Goed, ik denk, dat wij gaan afronden, want jij zit te gebarenkozen. Dat betekent dat we naar het einde gaan. Ja, daar ben ik dan weer voor verantwoordelijk.
Speaker 2:Dat zijn mijn punten, zal ik maar zeggen. De laatste vraag voor jou misschien. Nou ja, wat voelt helemaal niet aan als een verplichting. Het is een hulpmiddel, om uiteindelijk die kwaliteit te borgen, maar ook de ontwikkeling en ook die bredere kant, Want dat gaat uiteindelijk niet alleen, dat je je eigen vak bijhoudt, maar het gaat uiteindelijk ook het vermogen om, je klanten er wel bij te staan.
Speaker 4:Ik denk, dat er heel veel intrinsiek van de mensen zelf uitkomt Gewoon, de wil, om ook weer goed voor mijn klanten te zorgen. Ik wil mijn vak goed uitoefenen En dat ze vanuit die wil al de drive en de energie krijgen, om cursussen te volgen en bij te blijven op de actualiteiten.
Speaker 2:Precies, om terug te herleiden naar het onderwijs. Je leert niet voor de leraar, je leert voor je eigen ontwikkeling.
Speaker 3:Ja precies, Intrinsieke motivatie, dat vind ik een mooie. Ja, dat is belangrijk.
Speaker 2:Ik dank jullie zeer, dat jullie hebben mee willen doen aan de RB-podcast, en ik heb weer een heleboel dingen geleerd van jullie. Dank jullie zeer.
Speaker 1:Jullie ook bedankt.
Speaker 2:Dit was het luisteren, en heb je een aanleiding van deze podcastvragen? Aarzel dan niet, om contact op te nemen met het Register Belastingadviseurs. Ze helpen je graag verder. En voor nu, mijn naam is Koor Zoltjes En tot de volgende RB-podcast. Je luisterde naar de RB-podcast, een initiatief van het Register Belastingadviseurs platforms.
Speaker 3:Spotify, apple Podcasts, of Google Podcasts Of kijk op de website van het Register Belastingadviseurs.