De RB Podcast
Luister naar De RB Podcast, hét toegangsbewijs tot de wereld van Het Register Belastingadviseurs, de grootste beroepsvereniging van fiscalisten die werken voor het MKB. Boordevol kennis, inzicht, gedeelde ervaring en actuele ontwikkelingen. Met elke twee weken een nieuwe aflevering waarin boeiende gasten, vaktechnische specials en live events elkaar afwisselen. Lichtvoetig en inhoudelijk tegelijk. Een luisternoodzaak voor elke fiscalist.
De RB Podcast
Prinsjesdag 2024 RB Podcast Live Afl 2
Welkom terug bij deze RB Podcast uitzending, live vanuit het kantoor van Het Register Belastingadviseurs in Den Haag op Prinsjesdag 2024. De collega’s van Bureau Vaktechniek zijn inmiddels hard aan de slag om de belangrijkste fiscale maatregelen uit de Prinsjesdagstukken te filteren en te duiden. Over een uurtje komen Arjan Knol en Dick Roemeling langs om jullie helemaal bij te praten. Maar tot dan focussen we ons op wat de RB-leden van deze Prinsjesdag verwachten en de komende periode binnen het RB op het programma hebben staan. Luister naar Marco Krijger, Romy van der Pluijm-Vissers, Jan Paul de Bruin en Tim Brouwers.
Welkom bij de RB-podcast Live op Prinsjesdag via het YouTube-kanaal van Register Belastingadviseurs, de grootste beroepsvereniging van fiscalisten, die werken voor het MKB. Samen met experts kijken we naar, wat het kabinet heeft gepresenteerd en duiden we de fiscale gevolgen voor het Nederlandse MKB, met Sylvester Schenk en Koos Woltjes als hosts voor deze middag. Allright, zijn we weer terug. Als het goed is, zijn we weer te horen, en we hebben nieuwe mensen aan tafel. Ja, Romy, ja, goedemiddag. Ja, wat leuk, dat jij er weer bent.
Speaker 3:Nou, absoluut leuk, om hier weer te mogen zijn.
Speaker 1:Ja, want we hebben twee prachtige RB-podcasts opgenomen, niet zo gek lang geleden, Over onder andere vrouwen in de fiscaliteit. Dat klopt, en we dachten nou, dan gaan we je Maar weer eens met elkaar over. Van gedachten wisselen, zal ik maar zeggen Marco, ja, wat leuk, dat jij er bent.
Speaker 2:Nou ja, dat vind ik zelf ook erg leuk. Jij bent voor het eerst in, voor het eerst op dit kantoor inderdaad, en ook voor het eerst in de podcast.
Speaker 1:Ja, kan je nagaan. Dat moet leuk zijn.
Speaker 2:Modern, allemaal voor iemand op mijn leeftijd.
Speaker 1:Het is voor jouw leeftijd Voor grijze kuiver zoals wij is dat een dingetje, maar je bent ook WWFT-auditor, begrepen.
Speaker 2:Dat ben ik zeker. Aan poosje voor de RBI.
Speaker 4:En ook al de eerste controles gedaan.
Speaker 2:Nee, dat heeft wat aanloopproblemen met het nieuwe systeem, heb ik net begrepen. Maar we gaan ze in het laatste kwartaal van het jaar nog wel doen.
Speaker 4:Nou, dat is iets, om naar uit te kijken, voor wie dan ook.
Speaker 4:Voor mij in ieder geval Nogmaals leuk, dat jullie er zijn. We gaan het over Prinsjesdag hebben. We zitten nog steeds een beetje in limbo, De collega's van BVT, die lezen zich een slag in de ronde met rode oortjes. Wij weten eigenlijk wel in grote lijnen, wat er gaat gebeuren. Er is al het nodige uitgelekt, maar het precieze weten we op dit moment ook niet. Maar op dit moment zou ik willen aftrappen met de vraag Waar zijn jullie op dit moment mee bezig, en wat denk je, dat de RB-leden de komende periode, de rest van dit jaar kunnen gaan verwachten? Romy, mag ik met jou beginnen?
Speaker 3:Uiteraard, en dan bedoel je voornamelijk ook dat uiteindelijk de plannen, die we dan vandaag te horen krijgen, en hoe we die kunnen gaan uitrollen voor onze klanten.
Speaker 4:En wat daarvan inmiddels bekend is geworden. Het zij recent, het zij de periode daarvoor.
Speaker 3:Ja, nou, er zijn op zich best wel wat veranderingen, denk ik, op komst, of in ieder geval wat wetgevingspunten, waar we, denk ik, als MKB adviseurs en algemene adviseurs richting klanten Absoluut ons mee bezig mogen houden. Richting aangaande stukje box 3. Dat is natuurlijk wel wat verder weg nog de planning, maar hetgeen, wat is aangekondigd En onder andere de schijnzelfstandigheid, maar ook, wat er is uitgelekt, eigenlijk al nu Inmiddels natuurlijk ook bekend is, maar ons nog niet geheel voor is komen Van nog niet geheel voor is komen van de belastingplannen, waar je ook wel merkt, is, dat het, denk ik, ook wel heel belangrijk is, om uiteindelijk voor als zijn de RBI, maar ook als zijn de adviseurs richting de klanten te kunnen gaan kijken van nou, wat is die stip op de horizon, wat is de visie, waar willen we uiteindelijk naartoe, ook met ondernemend Nederland, en hoe kunnen we dat bieden met de plannen, die er liggen, en hoe zou dat nader concreet kunnen maken?
Speaker 4:Dus jij, noemde concreet box 3. Dat is afwachten, natuurlijk. Het hoofdlijnakkoord heeft men beloofd, die verhoudingen zullen gaan terugdraaien. Niet met terugrekenende kracht, denk ik. Dat geld zit in de knip, dat krijg je nooit meer terug. Jij noemde de opheffing van het handhavingsmoratorium. Dat lijkt mij inderdaad ook belangrijk, en je had het over de stip op de horizon. Waar willen wij naartoe? Afgelopen week is hier door Jacco Vonhoff en Vincent de Jong al aangegeven, dat stabiliteit en voorspelbaarheid, betrouwbaarheid, dat wat belangrijker is dan een procentje meer of minder.
Speaker 2:Marco, dit lijkt me een redelijk heftige overzicht. Heb jij er nog iets aan toe te voegen? Ik focus me dan ook vaak op het formele. Vorig jaar Prinsjesdag hebben we het voorstel direct aanpassen gehad.
Speaker 4:Ik hoop, dat dat wat duidelijker wordt En dat daar nog wat aanpassingen in gaan plaatsvinden, Waarmee de rechtszekerheid voor de ondernemers en onze klanten dus gediend is ja, dat zou natuurlijk los van het belastingplan 20, 25, maar er is natuurlijk veel meer wetgeving, die in werking zal gaan treden, bijvoorbeeld op het gebied van de bedrijfsopvolgings regeling. Vergeet u nog wel eens hebben zijn heel erg gefocust op wat minister heijnen is is, geloof ik, moet er nog een beetje aan wennen vandaag allemaal bekend zal gaan maken, maar er zijn natuurlijk al een heleboel dingen gewoon keihard onderweg. Dat voorstel aanpassen, direct aanpassen. Wat vind je er van Marco?
Speaker 2:Nou, zoals ik het nu heb gezien, is het eigenlijk een vergemakkelijking meer voor de Belastingdienst dan voor de adviseur en de ondernemer. En ja, ik zou wat meer zekerheid willen hebben, wat meer rechtszekerheid voor de ondernemers eigenlijk.
Speaker 4:Ja advocaten met name, die schreeuwen moord en brand over het feit, dat de rechtszekerheid volledig overboord is gegaan. Ik zou graag in dit verband willen wijzen op onze bijeenkomst, de RB-dag van 11 oktober, en die gaat en dat is misschien wel eens een keer verhelderend, na jarenlang te hebben gesproken over wetswijziging en advisering die gaat, ik wil niet zeggen gewoon, maar die gaat over de aangiftepraktijk, natuurlijk een heel belangrijk gedeelte, waar veel van onze leden zich mee bezighouden. En zoals lid van onze commissie internationaal, marijke Vervoort, altijd zegt ieder advies eindigt altijd, slaat neer in een aangifte, en die aangifte is voor ons het eindpunt, maar voor de Belastingdienst het vertrekpunt. Dus ja, ik zou zeggen, komt alle gratis bier.
Speaker 1:Dat is de standaard, ja, en daar moet je wel bijzijn in gedaan, bitterballen ook dan toch.
Speaker 4:Ja, dat zal een running gag. Het mogen ook kaashapjes of zo zijn, dat is helemaal prima. Helemaal gratis schijn ik het ook niet te mogen noemen. Maar ik vind het volkomen terecht, dat wij een keer stil gaan staan bij de perikelen in de aangifte praktijk, ook omdat de Belastingdienst heeft aangegeven, meer te willen moeten gaan vertrouwen op het werk van de Belastingadviseur. Roby, je had het over box 3. Wat vind je daarvan? Ik bespeur toch bij een groot gedeelte van onze leden En zodat niet het geval mocht zijn, maar toch in ieder geval bij mezelf Een zekere box 3 moeheid.
Speaker 3:Ja nou totaal eens, als je kijkt naar We hebben natuurlijk verschillende uitspraken hooggeraad gehad Het lijkt een stukje lijn te zijn gezet, maar uiteindelijk weten we ook, dat verder de stip op de horizon waarschijnlijk een heel stuk nieuwe wetgeving er in ieder geval aan zit te komen. Er zijn wel wat lijnen ook al wel aangegeven uiteraard, maar er verandert zoveel en er gebeurt zoveel, dat het eigenlijk wat ik net al aanhaal een stukje visie en uite ook meer voor Nederland, wat je eigenlijk ook de recht net aangaf, marco, de rechtszekerheid, denk ik, speelt in deze ook wel een rol. Dus die moeheid is heel begrijpelijk. Als je ziet, hoe lang dit al loopt en hoe veel er eigenlijk onduidelijk blijft, is het toch wel van belang, om in ieder geval een stukje meer duidelijkheid te creëren en echt de visie in die lijn uit te gaan zetten, waarbij je ook kunt gaan uitrollen, in plaats van stukken nieuwe wetgeving continu.
Speaker 4:Want er is, zoals jij dat terecht aangeeft, een hele lading rechtsspraak op dit gebied over ons uitgestort. Ik heb niet de indruk, dat we inmiddels de eindstreep hebben bereikt. Ik zie jullie allebei heftig van neeschudden. Dus dat zijn we mee eens, en ik ben bang, dat de adviseur, die niet tijdig bezwaar heeft aangetekend, en Rob heeft vertrouwd En naar mijn mening ook heeft op mogen vertrouwen Dat het wel goed zou komen, dat hij toch met lege handen blijkt. Dat ziet er wel naar uit, toch Ja?
Speaker 2:Het nieuwe verhaal gaat natuurlijk over de vilataks En het excessieve lenen, waar we nog eens een keer zo'n drama over ons heen kunnen krijgen.
Speaker 4:Nou, marco, ik denk, dat de ezels, die lid zijn van de Vereniging, dat zoals die lid zijn van de Vereniging, dat die zich niet voor de tweede keer zullen gaan stoten aan dezelfde steen, want er zijn natuurlijk. De meeste mensen hebben geen bezwaar gemaakt. In december 2021 was het Romy? hebben jullie dat op kantoor massaal gedaan, of geloofden jullie ook in veel gevallen wel, dat het?
Speaker 3:Wij hebben wel bezwaar gemaakt. Dus we hebben dat in overleg met klanten eigenlijk voorgelegd aan ze en uiteindelijk gekeken van nou, waar speelt, waar speelt wat? en daar zeker uithalve dat wel gedaan.
Speaker 4:Oké, dat is wel plezierig, maar ik denk wel, dat er een heleboel adviseurs toch met de vingertjes tussen de fiscale deur hebben gezeten, en die denken bij. ik denk, iedere forfaitaire regeling, die aangevochten wordt we hebben de VILA-tax excessief leiden natuurlijk ook. In de agrarische praktijk hoor ik toch ook wel geluiden, dat men daar de forfaitaire waardering van landbouwgronden wil gaan aanvechten. Ja, financiën heeft het over zichzelf afgeholpen, bij de bank Ja eens.
Speaker 2:Aan de ene kant is dat zo natuurlijk, de wetgeving moet deugen, maar aan de andere kant moeten wij natuurlijk ook, denk ik, als onderdeel van de burgerij de wetgeving accepteren, zoals die is, denk ik, en ik begrijp, dat je als adviseur nu niet meer kan zeggen, tegen je klant van zit maar stil, want het komt wel goed, de overheid regelt het wel. Want dat vertrouwen zijn we kwijt sinds het kerstarrest. Dat ben ik met je eens. Maar om nu over elk forfait een artikel te gaan schrijven en twijfel te zaaien, want dat is natuurlijk makkelijk, dat kan ik als adviseur ook doen Ik kan een artikel schrijven in een blad, en heel Nederland denkt van ja, het zou wel eens in strijd kunnen zijn met de mensenrechten Ja, maar nogmaals, dat heeft men over zichzelf heen getrokken, die hele vloedgolf aan bezwaarschriften.
Speaker 4:Ik verlang eigenlijk wel he terug naar die oude massaal plus.
Speaker 2:Ja, absoluut. Dat zou een hele grote verbetering zijn. Die wijziging, die toen is doorgevoerd, waardoor natuurlijk niet iedereen meer meedoet, dat was een hele geniepige wijziging eigenlijk.
Speaker 4:Groot woord, maar ik ontschrijf het wel, dat vond ik toen echt. Dus box 3, dat merken we wel. Box 2, dat is natuurlijk ook van groot belang voor onze clientele. De toenmalige minister, staatssecretaris van Financiën, heeft gezegd, dat die derving, die mij leidt, door alle ellende in box 3. Dat die opgebracht zal moeten gaan worden In box 2 en in box 3. Wat vinden we daarvan, marco?
Speaker 2:Ja, derving in box 2 halen, die je bij box 3 kwijtraakt, dat vind ik niet logisch. En derving in box 2 halen, die je bij box 3 kwijtraakt, dat vind ik niet logisch. En ja, als ik mijn klanten spreek, die hebben toch al het idee, dat in Den Haag een anti-DGA stemming is Eerst, en dat versterkt dit natuurlijk enorm.
Speaker 1:Kan je dat eens nader toelichten? Want dit gevoel heb ik dus ook, een anti DGA Of überhaupt een anti-ondernemers systeem. We hebben dat met Jacco Vonhoff ook besproken In de RB podcast, die gisteren live is gegaan. Dat onderschrijft hij dus ook, en dat is een gevoel, wat ik breed onder ondernemers tref Heb je dat ook.
Speaker 2:Ja, dat wordt wel breed gedeeld, zeker onder onze klanten. Ik werk veel voor accountantskantoren, en die kantoren hebben dat ook. Die merken dat ook Alle wetgeving, die er komt, excelsief lenen, is daar natuurlijk een heel mooi voorbeeld van Is gericht, om Wat ze noemen, de DGA te plukken, en dat is negatief geformuleerd.
Speaker 1:Dat klinkt inderdaad heel positief. Dat is wel, zoals het wordt, gevoeld. Ja, absoluut.
Speaker 2:Maar wat moet men nou doen? Wat vind je? Wat ik belangrijk zou vinden, is, als er meer gelijkheid zou komen tussen de IB-ondernemer fiscaal en de zelfstandige, die via zijn BV werkt, en de tarieven daar veel meer in evenwicht zouden zijn.
Speaker 4:Tarieven in evenwicht zouden zijn. maar dat hadden we toch al sinds jaren en dag te leren van het globale evenwicht, Dat de directeur en groot aandeelhouder we kijken niet op een procentpuntje meer of minder, maar ongeveer evenveel zou betalen als de IB-ondernemer. Ik denk, in de hoogste tariefschaaf Staat dat nog, Romy.
Speaker 3:Ze pretenderen, dat het in ieder geval dichter naar elkaar toe kruipt door de differentiatie ook in uiteindelijk de tarieven. Maar wat je nu wel merkt, is dat, dat je als directeur of aandeelhouder los van het feit, wat je net ook terecht aangemaakt hebt, ook wel heel erg dat gevoel aan de ketting te hebben liggen, zal ik maar zeggen, krijgt, dat je eigenlijk bijna alles, wat leuk is of wat je dan zou kunnen doen, met de ondernemersgeest, eigenlijk wordt ingeperkt, dat de tariefstellingen nu met de verhoging ook weer van de dividendbelasting Er ligt nu dan een stukje verlaging in de toptarief.
Speaker 4:Dat lijkt mij onze achterban eigenlijk niet te raken. Nee, dat klopt, dat is meer voor de Zuidas.
Speaker 3:Inderdaad, omdat je natuurlijk toch twee keer dan het eerste schijf kunt vullen met partnerschap. Maar wat je wel merkt, is, dat daar wel absoluut ook wel een stukje lasten verzwaring, denk ik, in is gekomen in de afgelopen jaren En afgelopen, ondanks dan de verlaging van het eerste tarief in 2024.
Speaker 2:Goed, marco, nog iets eraan toe te voegen? Nee, nee, romy doet het heel goed, oké dat doet mij deugd.
Speaker 4:Ik had eigenlijk niet anders verwacht. Heb ik nog één ander ding? Romy Jij maakt deel uit van onze community vrouwen in de fiscaliteit, en één van de dingen, die is aangekondigd, is, dat wij gaan kijken naar het marginale tarief. Het moet in dit land weer werken, om te gaan lonen, lonen, om te gaan werken. Ik ben toe aan een drankje, geloof ik. Ik zie buiten allemaal biertjes en bitterballen voorbij komen.
Speaker 1:We hebben de konijnen dicht.
Speaker 4:Paarden, die de haven verdienen, krijgen Ja, dames, zwaai ook maar. Maar werken moet weer gaan lonen. En dat zou dan met name betreffen, door sommige leiden van ons bestuur aangeduide deeltijdprinsesjes. Nee, ik zal verder geen namen noemen, maar we werken natuurlijk heel erg veel in deeltijd. Dat zou allemaal serieus moeten worden. We zouden allemaal gewoon weer 40 uur Fulltime is een raar begrip tegenwoordig. Sommige mensen noemen het 36 uur fulltime Of 32.
Speaker 1:Ik sprak laatst een ondernemer en eindelijk had hij iemand gevonden, die zei, dat hij fulltime wilde komen werken. Alleen tijdens het gesprek bleek, dat het over drie dagen ging Relatief begrip.
Speaker 4:Koos, je hebt zaterdagochtend nog meegemaakt, dat hij niet vrij was. Nee, dat is juist Werken moet lonen. Dat vind ik volkomen terecht, en je zou, om te beginnen, moeten weten, wat je erop vooruit gaat, als je een uur of meer uren gaat werken.
Speaker 2:Het is natuurlijk bijna onmogelijk, om ook voor een klant te bepalen, wat de marginale druk is. En als ik duizend euro meer ga verdienen, wat hou ik daar net ook aan over? Die vraag krijg ik wel eens, maar ik zeg, ik kan het niet uitrekenen. Erik van Unen doet altijd zijn best, om mooie tabellen te maken daarvoor, en die gebruik ik dan.
Speaker 1:Ik ben geen fiscalist, maar dat is toch eigenlijk heel gek.
Speaker 2:Marco, ja, dat is ook heel lastig adviseren.
Speaker 1:Ik hou van globaal adviseren van nou zoveel procent en zoveel procent, maar het wordt wel heel globaal. Maar heb je dan ook niet vaak, dat jouw klanten, dat zijn MKB ondernemers, dat die ook zoiets krijgen van even, als jij dat al niet kan uitleggen, hoe kan dit?
Speaker 2:Ja, als je het globaal genoeg zegt, dan snappen ze het maar helemaal op de euro kan ik het niet.
Speaker 4:Maar aan globaal heb je in deze discussie, denk ik, helemaal niets, en je praat natuurlijk niet alleen over de fiscale gevolgen. Toeslagen zijn, denk ik, in dit soort gevallen zeker zo belangrijk En misschien nog wel andere dingen. Postgeleide van het wetenschappelijk bureau van de Partij van de Arbeid Onderzoeken uitgekomen, en dat betrof dan een denkbeeldige Haagse bijstandsmoeder, ik dacht één kind in een huurflat, iemand, die het natuurlijk niet al te breed heeft. Op hoeveel verschillende regelingen, die mogelijk een beroep zou kunnen doen. Dat waren er, dacht ik, 26. Ik zou het erg leuk vinden, om dat rapport nog een keer hier in deze podcast te bespreken.
Speaker 1:Dat lijkt me heel leuk. Wel een uur overigens.
Speaker 4:Dat kunnen we in een half uur niet redden, denk ik Van Koot en die B, die wisten destijds al, dat je meer intelligentie nodig hebt, om je loonstrook te begrijpen, dan om het bedrag te verdienen, dat er op vermeld staat. Maar goed, romy, die marginale druk, ik wil niet zeggen speciaal voor vrouwen, maar misschien ook toch wel van groot belang.
Speaker 3:Ik denk absoluut, dat het heel erg van belang is, los van inderdaad vrouwen, want ik denk, dat het voor zowel man als vrouw Ja hoor, dat is genderneutraal.
Speaker 3:Ja inderdaad Heel erg van belang is uiteindelijk, wat je feitelijk overhoudt, als je daar zeg maar Of, wat je verdient op het moment productiviteit ook voor verricht, en of dat dan in ondernemerschap is Of in werknemerschap. Ik denk, dat dat absoluut van belang is, afgezet tegen het feit Precies, wat je aanhaalt Op het moment, dat je dan dus niet werkt, en wat voor andere vergoedingen Je eigenlijk dan eventueel recht op zou kunnen hebben. Dus ik denk, dat dat zeker te stimuleren is Vanuit de overheid. Maar dat is wel een lastige met zoveel regelingen.
Speaker 1:Ik denk ook wel eens in termen van arbeidsproductiviteit. Toch, ik lees allerlei verhalen Ik ben geen kenner, maar ik lees allerlei verhalen, dat we die arbeidsproductiviteit gewoon achteruit Nou ja, dat is misschien een beetje overdreven, maar dat die wel achteruit gaat, terwijl er uiteindelijk wel gewoon meer mensen op de arbeidsmarkt komen. Ja, weet je, dat is toch, ja, dat moet niet kunnen.
Speaker 2:Nee, als je werknemers hebt, moet je ze dus ook gelukkig houden, want als ze gelukkig zijn, dan werken ze goed voor je.
Speaker 4:Wat dat betreft, zijn er, denk ik, plezierige omstandigheden met het tekort op de arbeidsmarkt. Merken jullie daar nog iets van? in de fiscale praktijk? Trek je zo een blik fiscalisten open of met een kaarsje te zoeken, romy.
Speaker 3:Ik moet zeggen, we hebben de afgelopen jaren best intensief gezocht naar fiscalisten. Maar het afgelopen jaar hebben we dat twee rijker mogen prijzen. Dus we mogen niet krijgen in deze, dat doen we dus ook niet. Maar het is inderdaad qua krapte en qua de juiste personen binnen welke afdeling dan ook te vinden, op de juiste plaats. Dat was zeker een hele zoektocht. Ik merk wel een hele voorzichtige kentering, maar dat is iets dan, als ik dan kijk, dat wij het afgelopen anderhalf jaar zes mensen hebben kunnen aannemen. Dat was de jaren ervoor totaal niet, en dat praat ik dan ook over de financië.
Speaker 4:Zijn het dan jonge mensen of mensen met de nodige ervaring? Beide Toch Ja. En merk je dan, dat de jeugd daaronder versta ik dan alles onder de 35, dat die anders in de wedstrijd zit dan mensen zoals Koos?
Speaker 1:Nou, ik ben een bijzonder role model, zal ik maar zeggen. Dus dat is sowieso anders dan Ja, precies, nou, bijzonder role model, dus dat is sowieso anders dan.
Speaker 3:Nou, wat je veel natuurlijk wel in de samenleving terug hoort, is, dat ze veel parttime gaan werken. Maar ik moet zeggen, dat de jonge mensen, die eigenlijk bij ons selecteerd hebben, eigenlijk toch ook wel voor veel te fulltime functies komen. Dus daar was ik eigenlijk ook wel positief over gebaasd, en wat is fulltime bij jullie 40.
Speaker 4:40 uur. Ze bestaan nog van die tijd.
Speaker 3:Dus misschien, dat die kentering daar ook ten positieve komt. Nee, maar je merkt dat wel, dat daar in absoluut denk ik in die jongere generatie. die vinden heel veel maatschappelijk van belang. Inderdaad eigenlijk, wat je ook terecht aangift de goede werkgevers zijn op meerdere fronten. Dus meedenken over maatschappelijk verantwoord ondernemen Is als werkgever ook zeker van belang.
Speaker 4:Nog last gehad, beide van mensen over, die overgestapt zijn naar de andere kant van de tafel. Nog niet.
Speaker 3:Ik weet, dat het vaker gebeurt, maar nog niet.
Speaker 2:Ik ben 2,5 jaar geleden voor mezelf begonnen, en dat was wel. Ik had een uitstekende markt, om in te stappen.
Speaker 1:Dus er is voor mij werk voldoende, en je werkt hier eentje Ik ben een eenpitter.
Speaker 4:En je voelt ook niet de behoefte, om over te stappen.
Speaker 2:Naar de andere kant? Nee, nooit.
Speaker 1:Dank voor jullie spontane en eerste indruk Ik ben heel blij, dat jullie hier zijn, en jullie zijn ook actief binnen het RB. Dus dat betekent, dat de leden ook heel veel plezier van jullie gaan hebben. Dat mogen duidelijk zijn. We gaan zo meteen weer even chargeren, we gaan weer even twee andere leden aan het woord laten. Dus we gaan even weer een paar minuten op pauze, en dan zijn we zo weer bij jullie terug.
Speaker 4:Pak een glaasje, scoer een bitterbal en wij zien elkaar bij de afterparty no-transcript.
Speaker 2:Ja, laten we vooral verder gaan. Waar zijn we weer? We hebben twee nieuwe mensen.
Speaker 1:Tim Brouwers Goedemiddag, goedemiddag. Jong RB Ja belangrijk, zeker, daar gaan we het zo meteen over hebben.
Speaker 2:Verjonging, prima, we gaan het natuurlijk ook hebben over de actualiteit. Goedemiddag.
Speaker 1:Jong RB Ja, belangrijk. Zullen we het zo meteen over hebben Verjonging prima. We gaan het natuurlijk ook hebben over de actualiteit, want daar gaat het over Zo vers, dat weet ik. En ja, neem me niet kwalijk. Ook Jean-Paul de Bruin Ja, zeker, Super, dat je er bent. Commissie Winst, als ik het goed heb Ja, Winst, IBVP.
Speaker 4:Hoe noemde jij dat zojuist? Want je hebt er altijd een mooie uitdrukking voor Seasoned veterans.
Speaker 1:Jullie zijn alle twee. Al eens in de RB podcast hebben jullie gezeten.
Speaker 2:En dan ben je seasoned?
Speaker 1:Ja, nee, dan ben je bijzonder. Ja, precies, trek hem even iets meer naar je toe, als je wilt, dan kun je iets meer bereiden. Ja, seasoned veterans, zo heet dat Helemaal super.
Speaker 4:Bet Seasoned weather, zo heet dat. Ja, ik kan niet anders zeggen. Helemaal super Betekent toch ook gewoon kruiden of marineren van Ja. Ik weet eerlijk gezegd niet, hoe ze aan die term zijn gekomen. Misschien is dit ook niet de plaats gehoord, om daar uitgebreid. Nee, nee, nee.
Speaker 1:Iedereen zit te wachten tot vijf uur. Dan komen Dick en Arjen, en ja, die hebben dan alles gelezen.
Speaker 4:Het is ook helemaal geen schande, denk ik, om in het voorprogramma te zitten, zoals dat bij Bruce Springsteen en de Rolling Stones ook het geval is. Nou wil ik niet Dick en Arjen vergelijken met Stones of The Boss, maar wat inhoud betreft, zitten onze leden tegen Vooral met rode koontjes, rode oortjes, samengeknepen billetjes en gebalde vuistjes Te wachten op wat er allemaal in het Belastingplan 2025 staat. Daar hebben we al een heleboel over te horen gekregen. Er is een heleboel uitgelekt. Ik weet niet, of er nog een heleboel in het vat is achtergebleven, als een soort doos van Pandora. Maar, tim, denk jij, dat er nog meer gaat komen, dan we al de afgelopen weken te horen hebben?
Speaker 6:gekregen, nou allerlei keit. Oké, ik denk, dat het kabinet het rustig aan gaat doen. Ik zie alle onrust en alle gebeurtenissen rond de mannelijke performatie en dergelijke. Ik heb zelf een deel, dat ik echt niet goed vond.
Speaker 4:Oké, jij zegt, het leven is al moeilijk genoeg, En waarom zou je als kabinet de ellende gaan opzoeken? Precies, jan-paul, deel jij die mening?
Speaker 5:Nou, ja, deels wel, en er worden wat oude maatregelen teruggedraaid, natuurlijk.
Speaker 4:Ja, weet ik niet. We hebben natuurlijk vrij onlangs het regeerakkoord gehad. Daarvoor hadden we het hoofdlijnenakkoord. Daarin is bijvoorbeeld besproken, dat die tariefverhoging in box 2 en box 3. Dat die teruggedraaid zouden gaan worden. Ja, ik heb wat dingetjes gehoord over de giftaftrek, ik heb wat dingetjes gehoord over de inkop van aandelen, maar box 2 nog, box 3, jan-paul.
Speaker 5:Nou, box 2 gaat. De tweede schijf gaat naar 31. Dat staat in ieder geval in het plan.
Speaker 1:Dat heb ik net gelezen.
Speaker 4:De tweede schijf naar 31. En de eerste schijf blijft ongewijzigd En met ingang van In januari. Ja, dat snap ik, maar In 2025. Het was ook niet realistisch, om te denken, dat dat met ingang van 2024 zou zijn. Dat geld zit in de portemonnee bij de minister, en dat krijg je nooit van. Zo lang zal zijn leven meer terug. Wat is het effect daarvan?
Speaker 5:Jean-Paul, ik weet het niet. Wij plannen niet in de tweede schijf. In ieder geval, als je niet hoeft af te rekenen, dan ga je niet in de tweede schijf afrekenen. Je loopt er met overlijders of dergelijke tegenaan, en die zijn niet te plannen. Dus ja, dan houdt het, wat dat betreft, op. Daar kun je moeilijk op adviseren, je moet nog even een weekje langer blijven leven, want dan is het een 2VB tarief.
Speaker 4:Maar op zich heel interessant, wat jij nou zegt, dat je zegt, wij keren geen dividend uit in de tweede schijf, tenzij het absoluut per se verschrikkelijk heel erg nodig is Ja.
Speaker 5:Nee, dat adviseren we in ieder geval niet, want je weet, ik heb die glazen bol niet. Ik kan niet in de toekomst kijken, wat dat tarief gaat doen, of het misschien nog wel verder naar beneden gaat. Dat hoge tarief, dat vond iedereen wel heel erg hoog. Dus ik kan alleen maar verwachten, dat het naar beneden gaat. En dat blijkt nu ook, dat het met 2% naar beneden gaat.
Speaker 4:Nou, tim, ik weet eerlijk gezegd niet, of jij dat nog hebt meegemaakt, ik weet niet, hoe lang je al meeloopt, maar we hebben de afgelopen Twee keer een tijdelijke tariesverhoging Excuus, dat is verlaging, tariesverhoging, dat is iets Freudiaans, denk ik Twee keer een tariesverlaging gehad in box 3. Twee keer een tijdelijke maatregel, nee, in box 2. Twee keer een tijdelijke maatregel, en er is nog nooit zoveel dividendbelasting opgehaald als destijds Zeker de eerste keer. De opgehaald als destijds Zeker de eerste keer. De tweede keer was het een beetje moeilijk, maar de eerste keer was een ongelooflijk succes. Als jij nou zegt, jan-paul, wij gaan toch geen dividend uitkeren in de tweede schijf, dan zal dat weinig gaan opleveren. Denk je wel, dat mensen geneigd zullen zijn, om één keer of, als er sprake is van een partner, twee keer die eerste schijf van box 2 te laten volnopen Jaarlijks?
Speaker 5:Nou ja, dat is inderdaad. Maar dat is een behoorlijk ingewikkelde rekenexercitie met box 3. En weet ik, wat allemaal niet erbij? Die moet je er eigenlijk allemaal bij betrekken, om op lange termijn het voordeel te kunnen bepalen. En ook, wat zijn de levensverwachtingen nog van die betreffende personen? ben je al 70, en je hebt nog 2 miljoen vrijuitkeerbare reserves in je bv, dan kan ik me voorstellen, dat het tegen jou zegt laten we elk jaar voorlopig maar even die eerste schijf volmaken, want op het moment, dat wij komen te overlijden, dan zit een heel groot deel in die tweede schijf. Dus laten we eerst die eerste schijf maar volmaken, maar dan moet je allemaal met rentes gaan rekenen met box 3. Dat is best een lastige Kijk. Je kunt nog wel weer adviseren van nou keer het als dividend uit en stort het als AGL weer terug. Dan blijf je in ieder geval buiten box 3.
Speaker 4:Maar ja, dat is allemaal wel maatwerk. Misschien moet je ook al rekening gaan houden met datgene, wat er in 2027, waarvan ik overigens begrepen heb, dat er 28 zal gaan worden over ons heen zal komen.
Speaker 5:Ja absoluut. Dat hele bocht drie jaar is op dit moment niet op te plannen, en dat het een soort winstachtig regime gaat worden. Daar is, denk ik, iedereen het wel over eens, en dat zal ook wel gaan gebeuren, en in mijn beleving komen we dan gewoon bijna weer terug in de IB64 problematiek Alleen. Ja, nu zitten we wel met vermogenswinsten, die zometeen belast gaan worden, wat we natuurlijk in de IB64 ook niet hadden.
Speaker 4:Tim, ik noemde net bij de vorige gasten al het feit, dat onze leden en misschien ook wel hun cliënten een beetje box 3 moe aan het worden zijn Zeker.
Speaker 1:Als je zou zeggen hoe heet dat.
Speaker 4:Nonverbale communicatie. Ik zie jou in elkaar storten.
Speaker 1:Dat vind je zelf ook een beetje of niet.
Speaker 6:Ja, het is ongelooflijk, wat daar gebeurt.
Speaker 4:Heel eerlijk het is. Ik verwacht en, eerlijk gezegd hoop, dat wij binnenkort vanuit het RB weer een nieuwe wrap-up kunnen gaan geven. Om de stand van zaken weer te geven Wat moeten we nog doen, en wat zit er nog aan te komen? Ik dacht, dat de cijfers gisteren Of misschien zelfs vanmorgen O, die zijn weer sprook. Aanvankelijk Leek het erop, dat men zei Box 3, dat hele grapje, dat hele circus, dat gaat ons 4,5 miljard euro per jaar kosten, en dat schijnt alweer, zoals wij overigens al voorspelden, teruggedraaid te zijn.
Speaker 5:Teruggedraaid, dat het meer wordt.
Speaker 4:Nee, minder, minder, minder Met name, omdat die 6 juni-arist toch minder gunstig uitpakken. Ja met kostaftrek, kostaftrek. Ja, en daar hebben wij inmiddels de conclusie van AG Pauwels gekregen, waarin hij heel duidelijk uit de doeken doet, hoe dat gaat werken Met name ten aanzien van de onroerend goed.
Speaker 1:Mag ik een vraagje aan Tim stellen? We hebben in de podcast, in de RB-podcast, die wij hebben opgenomen met jou en met Jay onder andere En Elisabeth over JongRB Daar heb jij een enorme lans gebroken voor Ga nou alsjeblieft iets doen aan die huisvesting, alsjeblieft iets doen aan die huisvesting En landsproken in de zin van, daar moeten we echt wat aan doen, want dat gaat niet goedkomen. Heb jij signalen opgevangen rondom deze miljoenennota, die jou wat hoopvoller stellen, dan je geweest bent?
Speaker 6:Iets, ik moet even denken, Ik zat toevallig met Vincent mee te kijken, en er ging iets over de huurverlaging.
Speaker 1:Wij hebben hier voortdurend in de uitzending gezeten, dus wij hebben niks meegekregen.
Speaker 6:Ik hoorde er wel iets over, wat me wel in een zin positief zende. Dus we zijn er wel mee bezig, volgens mij.
Speaker 4:Maar is een huurverlaging positief? Ja, voor de individuele huurder natuurlijk wel.
Speaker 6:Maar als daardoor minder panden beschikbaar komen. Maar het is wel voor de studenten, die niet kunnen betalen, betaalbaardig.
Speaker 5:En de renteaftrekbeperking, de intervinderschap belasting gaat er wel komen hebben. Dus die miljoen, die gaat er voor vastgoedverhuur, gaat die er wel vanaf. Het wordt ook voor vastgoedbeleggers Helemaal vanaf. Die hele miljoen gaat eraf.
Speaker 4:Als ik het net even heel snel gelezen heb Zullen, dick en Arjen het dadelijk over, hebben maar gewoon helemaal Voor vastgoedbeleggingen rentaftrek die miljoen gaat eraf, En alleen het tarief.
Speaker 5:De aftrek gaat naar 25%. Dat zou 20% worden, En dus dat is wel een iets vatte verruiming. Maar voor vastgoedbeleggers ja, dat kan nog weer een reden zijn, om een deel van de portefeuille te verkopen, Om meer liquide te zijn en een lagere schuldenlast te hebben.
Speaker 1:Ja, wij vroegen het aan een vorige gast. ook Ik heb zelf de indruk, dat er vrij veel wordt verkocht op dit moment. Heb jij dat ook, jean-paul?
Speaker 5:Nou, wij zien dat nog in onze eigen klantenportefeuille. Niet echt heel erg. Nee, het valt mee.
Speaker 4:Maar, heren, is dit nou naar jullie mening een probleem, dat vooral in de rand speelt? Ik bedoel, jij bent werkzaam in Zuid-Holland, jij bent, denk ik, werkzaam in Zuid-Dimburg. Speelt die ellende daar al?
Speaker 6:Letterlijk overal Bij ons. Ook De prijzen reizen de pan uit. Het is ongelooflijk, het is echt niet te doen. Ik hoor dat de gemiddelde huishuizenprijs zat tegenwoordig op de €450.000 of zo.
Speaker 4:Het is bij ons niet te betalen. Bij mijn moeder in het dorp werden startershoudingen gebouwd, startershoudingen in Noord-Limburg 380.000 euro, dat kon je vroeger de hele straat voeren, ja niet normaal.
Speaker 5:En de huur is ook. Mijn zoon woont nu in Leiden. Ja zeg maar 1250 euro voor een drie kamer appartement.
Speaker 4:Kale huur, en is dat dan op het Rapenburg tegenover, waar Willem-Alexander vroeger was?
Speaker 5:Nee hoor, iets buiten de stad, bijna een Leiden dorp. Dus ja, hun zijn er heel blij mee. Laten we dat even opstellen.
Speaker 4:Ze waren bereid, om alles te betalen, als ze maar wat kregen?
Speaker 5:Maar als je dat terug gaat rekenen, dan kan je daar toch een aardig koophuis van kopen. Als je daar de rente en aflossingsplicht in kijkt, kon je, je zou het kunnen.
Speaker 4:Het 0% voor de starter. Dat is gebleven, tim. Maar wat je daaraan hebt, wat je daaraan hebt, de huizen zullen het niet zijn?
Speaker 6:Ja eens, ik heb het zelf ook laatst moeten missen. Maar ik wens de mensen veel succes, want er is niks te vinden, en als er iets te vinden is binnen vijf minuten is het weg.
Speaker 1:Oké, maar ook overboden waarschijnlijk.
Speaker 4:Tim. waar denk jij, dat je de komende tijd in de praktijk mee zult gaan bezighouden? Wat zijn nou de onderwerpen, die er op dit moment voor jullie cliëntelen toe?
Speaker 6:doen. Ik ben zelf vanavond bezig met inbrengkazu. Dat vind ik erg leuk. Ik ben ook veel mee bezig. Herstructureringen doen we veel.
Speaker 4:Weet je inbreng.
Speaker 6:Sorry van eenmaatszaak of verenigingsschap. Ontfermer in de BV.
Speaker 4:Ja, men blijft toch nog gewoon de BV opzoeken.
Speaker 6:Absoluut, sterker nog, met het hele wet-DBA-gebeurde. Nu, één groot drama is dat, iedereen is heel onzeker. Dus iedereen denkt van hé, maak een BV-stel, van maak van het probleem af. Ja, maar denk je, dat je van het probleem?
Speaker 4:af bent? Nee, ik denk er ook niet naar.
Speaker 6:Maar dat denkt men wel, helaas. Ik heb overigens daar nog niks over gehoord. Dus ik ben eigenlijk wel heel erg benieuwd, wat dat gaat doen.
Speaker 4:Wat ze daarover Ja, maar maakt geen onderdeel uit van het Belastingplan 2025. Wat je dan ziet, is, dat de Kamer heeft gedaan gekregen, dat het eerste jaar nog geen boetes worden opgelegd. De Belastingdienst bij monden van Barry Rox O, dat is een prima vent. Directeur MKB, die heeft aangegeven, dat er niet hysterisch gecontroleerd zal gaan worden. Dat zou ik een aardig linden zorgen.
Speaker 5:Bij elk contact met de belastingdienst wordt het wel aangestipt, en laatst bij een controle werd er ook wel één dag extra nog voor ingeruimd Van hoe gaan jullie met de DBA om, om vast voor te sorteren op het opheffen van het handhavingsmoratorium?
Speaker 4:Oké, en hoe zijn jullie daarmee omgegaan, jan-paul?
Speaker 5:Nou gewoon, ja, je kunt alleen maar open en eerlijk zijn over, hoe je het oppakt en waar je mee bezig bent, voor welke contracten je gebruik maakt. Dit was een bedrijf, wat ook met transport te maken had en ja ook chauffeurs inhuurden. Hebben die chauffeurs dan hun eigen auto, of pakken ze een auto van jullie? Allemaal? van dat soort vraagstellingen, daar ga je al nu mee te maken krijgen.
Speaker 1:Denk je, dat het een enorm effect gaat hebben?
Speaker 5:Ik hoop het niet, want er zijn natuurlijk een heleboel ZZP'ers in Nederland.
Speaker 1:Ik geloof, dat we op 1,4, 2, 1,4.
Speaker 4:Ik heb het vanmorgen even nagekeken. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek En dat is toch een redelijk objectieve en betrouwbare bron, zou ik zeggen Zitten we op dit moment op 1,8 miljoen ZZP'ers En van die groep van 1,8 is 1,1 miljoen voor het inkomen Primair aangewijzen op de werkzaamheid, die ze als ZZP'er verrichten.
Speaker 5:Nou, ik verwacht zeker aan de onderkant.
Speaker 1:Dat denk ik ook, dat het goed is. Laten we dat even. Die echte schijnzelfstandigheid van de stucadoor Stucadoor is misschien een slecht voorbeeld Opleverkundige en onderwijs In die semi-overheidssfeer Daar zie je ook een heleboel dingen gebeuren In de zin van wij hebben het daar wel eens over gehad, sylvester, dat mensen ZZP'er worden, maar vervolgens zeggen, ja, ik wil wel komen werken, maar alle vervelende klusjes, die doe ik dus niet meer. Dat werkt natuurlijk niet.
Speaker 5:Dat werkt niet. En wat ik het grootste risico vind bij de meeste ZZP'ers is, dat ze zich niet verzekeren. En als er dan wat gebeurt, dan kunnen ze de bijstand in, dan kunnen ze de bijstand in. Dat is natuurlijk heel schrijnend en heel treurig, en je hoeft er helemaal niks zelf aan te kunnen doen, om ziek te zijn, als je op de A12 rijdt en je wordt van achteraan gereden En je hebt een whiplash, en je kunt je werk niet meer uitoefenen, en je bent niet verzekerd.
Speaker 4:Dan heb je echt een uitdaging, tim, denk je. Want, hoe ga je adviseren, hoe ga je om met wat ik dan maar gemakselver de opdrachtgever en de opdrachtnemer noem? Want werkgever, werknemer in dit verband is wat beladen natuurlijk. Maar als jij ten onrechte hebt gewezen op de verplichting om in te houden, heb je, denk ik, toch geen probleem, en andersom ook.
Speaker 6:Ik heb toevallig vorige week nog een casus gehad. De zorg, die zijn door een inspectie geïntroduceerd, jongens hebben. We gaan controleren. Ze waren helemaal in paniek. Oh, wat is dit? Wat is dit? Ik zeg luister, ik weet het ook niet. De zorginstelling was in paniek, ja, want ze hebben er heel veel. We waren met honderd zelfstandigen.
Speaker 4:Gewoon de handjes aan het bed als Welstandig ondernemen Oprecht.
Speaker 6:De overeenkomst is best waterdicht. Heb ook echt naar laten kijken, Die gaat goed.
Speaker 4:Op zich vind ik dat al een hele gevaarlijke uitdrukking, dat je zegt, hij is waterdicht. Nee, dat was een slechte uitdrukking.
Speaker 5:Het contract kan waterdicht zijn, maar de uitvoering, daar scheelt het vaak aan.
Speaker 6:Eens. Dus ik heb ze gezegd, we moeten even rustig, we moeten het even afwachten. Ik kan helaas momenteel ook niet echt op adviseren. Dat doe ik ook niet, want dan snijd ik me, zouden ze in de vingers.
Speaker 1:Ik sprak laatst met een ondernemer. Die heeft honderd studenten rondlopen. Ja, die heeft echt een issue. Die heeft geen enkele werkneming meer over Op het moment. Dat hij gehandhaafd gaat worden Dat voelde hij zelf ook kan ik je verzekeren.
Speaker 6:Ja, het is Kijk, enerzijds moet er iets aan gebeuren eens. Maar aan de andere kant denk ik, op deze manier, dat kan toch ook niet waar zijn. En wat bedoel je daarmee? Ja, dat het zo strak erin gaat zitten, dat eigenlijk die persoon gewoon echt een vet probleem heeft Bij wijze van het aansluiten, want lang is het gedoogd en opeens boem, paf 21, 25.
Speaker 4:Het speelt natuurlijk al een hele tijd. Je kunt niet zeggen, denk ik, dat je verrast bent, overvallen wordt. Misschien heeft jouw bedrijf gewoon geen bestaansrecht, als het alleen maar kan functioneren bij de gratie van werknemers, die van mond als kleine zelfstandigen door het leven gaan.
Speaker 1:Maar, sylvester, zijn wij niet toe naar een soort herziening van de manier, waarop we daar in de breedte naar kijken.
Speaker 4:Wat mij betreft, is het een lang gekoesterde wens, dat wij eens een keer ten gronde, ten principale gaan kijken naar dat hele rare stelsel, dat in feite nog afkomstig is uit de wet IB64. Jij noemde het net al, jean-paul, misschien zelfs wel uit besluit 41. En dat hele fenomeen van ondernemer, onderneming, artikel 6 wet IB64 voor de senioren, alle daaraan verbonden fiscale faciliteiten, die niet zozeer gericht zijn op het ondernemen, maar op het zijn van de ondernemer. Misschien moeten wij dat tegen het licht gaan houden. Wat mij betreft, komt er dan een fiscale beloning voor ondernemen. Dat betekent in mijn optiek investeren En mensen op de loonlijst staan en niet op het sein van onderneming, omdat je op die ondernemer op die manier dan de zelfstandige aftrek en de MKB-winstvrijstelling binnenhoudt.
Speaker 5:Het gaat nu natuurlijk mis op de loonbelasting en niet op de IB-winst. Dus ja, je valt eerst in het mes van de loonbelasting, en dan moet je iets revolutionairs in de loonbelasting gaan aanpassen, en dat zie ik nog niet zo heel snel gebeurt.
Speaker 1:Nou, dat zullen we zien. Nou, jacco Vonhoff In een RWE podcast, die we gisteren live hebben gezet, hebben we vrij nog opgenomen. met hem Heeft hij ook een aantal dingen daarover gezegd, toch Ja.
Speaker 4:Maar goed, 1,8 miljoen, het systeem destijds niet opberekend En nu ook niet. Dus we moeten maar eens kijken, en daar moeten we, denk ik, eens gewoon origineel naar kijken.
Speaker 1:Daar moet origineel naar gekeken worden.
Speaker 5:Ja, en inderdaad, dan zorgt dan in ieder geval de overheid voor vangnetten Nou, daar wordt nu over gesproken En de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, om in ieder geval een bepaalde premie betaalt En dat in ieder geval de onderkant, dat je op een bestaansniveau kunt leven vanuit een uitkering, mocht er wel iets met je gebeuren.
Speaker 4:Het probleem, jan-paul, is, dat veel van die mensen daar zelf op dit moment, althans zolang het goed gaat helemaal niet op zitten te wachten, want ze betalen veel, en ze krijgen er weinig voor hun eigen optiek Als een collectieve overheid.
Speaker 5:Die zal over het algemeen wat goedkoper zijn dan een particuliere. We hebben natuurlijk vroeger de WAZ gehad, ook geen succes.
Speaker 2:Ook geen succes.
Speaker 5:Dus ja, als je zorgt voor een goed vangnet als vanuit de overheid, dan zou het kunnen slagen. Maar die schijnzelfstandigheid ik vind het op zich wel een issue, zeker voor mensen, die eigenlijk helemaal niet weten, waar ze aan beginnen, en geen idee hebben, wat de gevolgen kunnen zijn.
Speaker 1:Sterker nog, ik was laatst bij een onderneming en die had ook wat mensen, die hadden een horeca sectie, die waren ook ZZP'er geworden. Maar ja, die hadden niet bedacht, dat je iedere maand of drie maanden, dat je je btw-aangifte moest doen, dus ja, dat je daar centjes voor gereserveerd moest hebben. Dus ja, helaas, ja, dat heb ik niet, zet hem maar op nul. Ja, dat is leuk, maar dat is niet, wat je wilt.
Speaker 5:En dat is ook niet wat je mag als belastingadviseur?
Speaker 4:Nee, je klant is ongetwijfeld vast wel reuze belangrijk, maar ik vind, dat je ook naar je eigen positie als adviseur moet kijken. En ga jij mee Je kunt eigenlijk niet anders antwoorden dan nee, dat zeg ik er nu al bij Maar ga jij mee in een verzoek, om de aangeefte op nul te zetten, om te gaan?
Speaker 5:schuiven? Zeker niet. Als ik weet, dat er omzet geweest is, gaan we dat niet doen.
Speaker 1:Nee, nee, jullie hebben net een hartstikke succesvol evenement in Utrecht Hebben jullie achter de rug. Kan je daar iets over vertellen, want er zijn een heleboel jonge fiscalisten geweest?
Speaker 6:Allereerst de winkel van Sinkel in Utrecht. Fantastische locatie, nooit geweest, maar echt prachtig.
Speaker 4:Nou kennen jullie het niet, van dat bekende ruimtje in de winkel van Sinkel is alles te koop. Maar goed.
Speaker 1:Ik kom uit het zuiden, dan is het daar.
Speaker 6:Utrecht is wel heel noordelijk. Ja, precies, de dag zelf was heel succesvol. We hebben volgens mij een man of als ik niet lieg 43 in de ochtend gehad en in het middagdeel zelfs 50 plus 33 was voor leden. Hè, het middagdeel, nou nee, het ochtenddeel was echt voor de jongeren zelf, maar allemaal leden, nou ja, allemaal leden, en het middagdeel was een nadoccedent erbij. Dus ochtends met 43 en middags met 50 plus, en waar ging het over? Het was goed. Dus ochtends was het B2, onderdeel van ME, van de Paard, en het middagdeel ging over de hele box streamen, het gewoon goed. Dus het is natuurlijk een hot topic, en dat was Gerard Meus.
Speaker 4:Emeritus uit Nijmegen. Ja, kan.
Speaker 6:In ieder geval topdag Dan naar barbecue gaat Normaaliter met het naborrel en dergelijke Blijven een mannetje of tien plakken. We zaten goed met 40 maanden.
Speaker 1:Jij hebt het altijd over gratis bier, gratis bier en barbecue. Ercies, jij hebt het altijd over. gratis bier, ja, gratis bier.
Speaker 4:En een barbecue? Ja, dat is, er zijn ergere dingen in het leven. Precies.
Speaker 6:Ja, precies.
Speaker 4:Nee, dat is eigenlijk een succesvolle dag, bespeur je dan bij jongeren ook belangstelling voor onze vereniging en voor werken in het MKB? Of is het toch die Zuidas? die trekt op ons het beeld, dat ze daarbij hebben.
Speaker 6:jongeren, die bij ons zitten, die hebben niet echt het idee van hé, ik wil naar de NOB of naar de Zuideras. Ik denk al oprecht, dat zij echt voor de NOB zouden willen kiezen. Dat proberen we ook echt hard te promoten. Dat is natuurlijk, wat de NOB ook het verstandsrecht voor heeft.
Speaker 4:Ja, En dat studentenlidmaatschap is daar ook besproken.
Speaker 6:Die heeft wel door het revue gepasseerd. Maar goed, we hadden maar iets van tien studenten.
Speaker 1:Dus dat jaar is gepasseerd En zijn er nog dingen in de pipeline voor de rest van dit jaar.
Speaker 6:We hebben nog de annual tax young annual tax met de belastingdienst. Dat is over twee weken, maar dat is niet echt. Mensen, die luisteren en zich willen aanmelden, doe dat in godsnaam, want het zit nog niet vol. Het is wel echt belangrijk, om dat ook vol te krijgen. Het is een heel leuk event. Het moet wel per mail, het kan helaas niet via de website. En op 1 november hebben we nog met Krishna over de aan en verkoop van deelneming.
Speaker 4:Krishna Sukla, bekend docent en ook spreker daarom.
Speaker 1:Zeker Goed. De commissie winst. Wat kunnen we daar nog verwachten? Wat kunnen de leden nog verwachten?
Speaker 5:Nou, wat kunnen we daar nog verwachten? Wat kunnen de leden nog verwachten? Nou, we zijn druk bezig, we houden alles in de gaten. We gaan even kijken, of we op basis van deze plannen nog wat gaan schrijven. Nou, pas, in het register stond er een artikel van mijn collega over verliesverrekening, van Martijn Paping. Dat is ook goed aangeslagen, denk ik. Nou, de voor voorzitter heeft een podcast gegeven over de investeringsregelingen. Zo proberen we er nog dit jaar of anders begin volgend jaar wat podcasts en wat ook niet kan in het register te publiceren.
Speaker 4:We zien jullie graag verschijnen of horen graag van jullie. Het zit ons een beetje op het hoogtepunt, het voorlopige hoogtepunt. Het is een paar hoogtepunten het hoogtepunt. Voorlopig hoogtepunt. Het waren ook eigenlijk jullie hoor Het voorprogramma.
Speaker 3:Je maakt het alleen maar erger. We waren ook best wel blij met jullie.
Speaker 4:Het was eerlijk, ik heb aanhoudeloos.
Speaker 1:jullie zitten luisteren, zo erg was het ook weer niet.
Speaker 4:Het is hartstikke leuk.
Speaker 1:Het is leuk, om hier bij het RB te zijn Op de Prinsjesdag 2024. To Leuk, om hier bij het RB te zijn op de Prinsjesdag 2024. En toch nog een beetje te freewheelen ten aanzien van de dingen, die we al gehoord hebben, wat ik leuk vind. Jullie hebben, jean-paul, je had een aantal punten, die jij al gelezen had, waardoor we dat hier al aan de orde konden brengen. Over een paar minuten gaan wij van Akit met Dick Roemeling en Arjen Knol Want die hebben met rode oortjes door de stukken heen zitten lezen, en die gaan ons bijpraten over wat er in een uur, over wat er allemaal is, verhapstukt, zou ik maar zeggen.
Speaker 5:Wat mij opgevallen is aan de stukken weer, is, dat het nog weer toegankelijker is dan vorig jaar. Het is nog weer makkelijker, doorheen te komen, nog weer makkelijker, terug te vinden, helemaal schemaatjes erbij van wat de wijzigingen inhouden. Nee, het is echt Het ziet er heel goed uit.
Speaker 6:De impact van de regeling stond er nog bij.
Speaker 5:Ook begrotingstechnisch, wat de impact was van de maatregel.
Speaker 4:Misschien is dat iets, waar onze leiden minder in geïnteresseerd zijn. Die zijn meer geïnteresseerd in de impact voor hen of hun klanten persoonlijk. Goed, we zullen het zien. Dank voor jullie komst.
Speaker 1:We gaan weer even poseren, en dan komen Dick en Arjen, en dan gaan we verder praten over de dingen, die we hebben gezien.
Speaker 5:Dank jullie zeer.
Speaker 6:Oké, dank je wel Heel erg bedankt.
Speaker 1:Dit was een registratie van de RB Podcast Live YouTube uitzending op Prinsjesdag 2024. Al deze edities zijn niet alleen te bekijken via YouTube, maar ook als afzonderlijke RB Podcasts te beluisteren op de populaire podcastplatforms als Apple Podcasts, spotify, podchaser en Pocketcasts. En heb je een aanleiding van deze aflevering vragen? Aarzel dan niet, om contact op te nemen met het register Belastingadviseurs. Ze helpen je graag verder. En voor nu tot een volgende RB-podcast.